Tıbbın Temel Ders Kitabının Yazarları da Gizlice Endüstriden Nemalanmışlar

Tıbbın bir numaralı temel kitabı “Harrison’ s Principles of Internal Medicine” dir desem, itiraz eden bir Allah’ ın kulu olabileceğini sanmıyorum.

Bana göre, her tıp fakültesi öğrencisinin mutlaka baştan sona okuması gereken bir kitaptır.

En son 20. baskısı yayımlanan bu kitabın bende de birkaç baskısı var, tıpla ilgili temel bilgilerin çoğunu bu kitaptan öğrendim desem yanlış olmaz ve hâlâ da bu kitabı zaman zaman karıştırmak ihtiyacını hissederim.

Sükûtu hayâle uğradım

Yeni rastladığım bir makale beni sükûtu hayâle uğrattı.

AJOB Empirical Bioethics simli dergideki araştırma, Harrison ve diğer birçok tıbbi ders kitabı yazarlarının endüstri ile olan menfaat münasebetlerini açıklamadıklarını ortaya koyuyor (1, 2).

Araştırmaya göre Harrison’ un yazarları 2009-2013 arasında ilaç ve tıbbi malzeme firmalarından 11 milyon $’ dan fazla para almışlar ama bunun bir penisini bile açıklamamışlar.

Yazarlardan biri, bu sürede araştırmalar için de olmak üzere 870 bin $ destek almış; birçok yazar kendi alanlarında sahip oldukları patentleri de bildirmemişler.

Daha önce yapılan bir çalışmada farmakoloji ders kitaplarında da benzer bir durumun olduğu tespit edilmişti (3).

Gelelim neticeye

Hadi endüstri tarafından desteklenen araştırmaları anladık ama öğrencilerin temel bilgileri aldıkları ders kitaplarının mutlaka bağımsız yazarlar tarafından kaleme alınmış olması gerekiyor.

Harrison gene de değerli bir kitaptır, elbette gene okunmalıdır, şüphesiz ki sadece endüstrinin menfaati için yazılamamıştır ama sinek küçük (!) de olsa mide bulandırıyor.

Bu araştırma, kutsal bir kitap olarak gördüğüm Harrison’ u gözümden düşürdü.

Şimdi kimse kalkıp da insanlar neden modern tıbba güvenmiyorlar diye sormaya kalkmasın.

Durum vahimdir!

YORUM EKLE