Ticaret Bir Haktır Haksız Kazanç ise Haram ve Yasaktır!

Yeni asgari ücretin açıklamasının hemen ardından marketler etiketlerini değiştirerek yeni zamlarla asgari ücreti eritip yok etmeye koyuldular. Fırsatçılar asgari ücret farkı vatandaşın cebine girmeden bu farkı çalmaya çalışıyor.
Yetkililer zammı fırsat bilerek haksız fiyat artışlarına giden fırsatçılara karşı denetimlerini yoğunlaştıracaklarını ifade ediyorlar. Haksız fiyat artışlarına müsaade etmeyeceğiz, bu konuda vatandaşlar da bize yardımcı olsunlar uyarısında bulundular.

Zamlı maaşlar vatandaşın cebine yansımadan, fırsatçı marketler harekete geçti. Temel gıda maddelerinde son bir haftada ortalama yüzde 15-20 zam yapıldı. Gider kalemleri olan; döviz ve akaryakıt fiyatlarına bir zam yapılmamışken marketlerin fiyatlarını yukarı yönlü revize etmesi vatandaşlardan büyük tepki aldı.

Yeni asgari ücretin duyurulduğu günden itibaren marketlerde önemli bir hareketlilik yaşandı. Temizlik ürünlerinden sonra gıda ürünlerinde de zamlı fiyatlar raflardaki yerini aldı. 22 Aralık’ta asgari ücret açıklandı ve zincir marketler de hemen etiketlerini değiştirdiler. Asgari ücret açıklandıktan sonra etiketlerdeki ani değişim müşterileri pes dedirtti. Her gün zamlı etiketlerle eskileri yer değiştiriyor. Bu konuda çalışanlar dahi muzdarib olduklarını ifade ediyorlar…

Marketlerde etiket tarihi 24 Aralık olan birçok ürüne zam geldiği görüldü. 24 Aralıkta gıda reyonunda satılan ürünlerin fiyatlarının tek tek değiştiği tesbit edildi. Bu konuda muhalefetle gizli kapaklı toplantılar yapıldığı da belirlendi. Vatandaşlar arasında: Yoksa bu seçimleri etkilemek için yapılan siyasi bir oyun mu şüphesi doğdu ?

Fahiş fiyat uyguladığı ve haksız kazanç sağladığı tesbit edilen market ve tanzimlerin şikayeti için:
“Haksız Fiyat Artışı (HFA) mobil uygulaması üzerinden şikayetlerini Ticaret Bakanlığının ilgili birimine iletebilir veya belediyelerin şikayet hatlarına bildirimde bulunabilirler. Şikayet üzerine iş yerinin fahiş fiyata ürün sattığı tespit edilirse bu iş yerine Kabahatler Kanunu çerçevesinde adli ve idari işlemler yapılacak ve idari para cezası uygulanacaktır. Fahiş fiyata ürün satan iş yeri ve firmaların tespiti ve bunlara uygulanacak yaptırımların etkili olabilmesi için vatandaşların şikayetlerini sosyal medya üzerinden iletmesinin yanı sıra yukarıdaki birimlere iletmesi gerekiyor.

Fahiş fiyatlarla ilgili şikâyetler ALO 174 ve Alo 175 aranarak bildirilebilir. İkinci olarak Ticaret Bakanlığı tarafından sunulan Haksız Fiyat Artışı Şikâyet Bildirimi (HFA-BİLDİRİMİ) uygulaması var. Şikayet sahibi tarafından Alo 174 hattı aranarak ya da T.C. Kimlik Numarası iletilerek  adresinden fahiş Fiat uygulayan kurum şikayet edilebilir.

Hem vatandaş hem de devlet olarak www.alo174.gov.tr rahiş fiyat uygulayan, vatandaşa zamla zulmeden, zalimlere karşı topyekün mücadele edip bu oyunu bozmak zorundayız. Dürüst tacir baş tacımızdır; ancak zammı zulme dönüştüren, haksız kazanç sağlayan kişi ve kurumlarda yok edilmesi gereken kan emicilerdir. Bunlarla mücadele etmek hem devlete hem de bizlere düşüyor. Ticaret bir haktır; haksız kazanç ise haram ve yasa dışıdır.

YORUM EKLE