Toryum Geleceğin Yakıtı Olarak Değerlendiriliyor !

Türkiye, geleceğin yakıtı olarak söz edilen toryumda dünyanın ikinci rezervine sahip. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) Bilim Komitesi Üyesi Prof. Dr. Saleh Sultansoy, Türkiye’nin toryum rezervinin dünyada birinci sırada olduğunu iddia ederek: “Eskişehir’deki bilinen rezervler bin yıl boyunca Türkiye’nin elektrik enerjisini karşılayabilir” diyor.

Uzmanlar, ülkemizin bin yıllar boyunca enerji ihtiyacını karşılamaya yeterli olan toryum rezervi, bu nedenle ülkemiz için çok değerli olduğunu söylüyorlar.

Toryum, renk olarak gümüşi beyaz, kurşun rengindedir. Gümüş sertliğinde (2,5 Mohs) olan bir metaldir. Toryumun kaynama noktası 4790, erime noktası ise 1842 derecedir. Toryum, uranyuma göre korozyona karşı daha dayanıklıdır.

Toryum pek çok farklı alanda kullanılan en önemli elementlerden biridir. Özellikle başka hiçbir element ihtiyaç duymadan yer kabuğunda tek başına bulunma ayrıcalığına sahiptir. Bu doğrultuda dünyanın birçok farklı yerinde zengin rezervleri ile beraber çıkarılmak suretiyle, kullanım amacına göre devamlı olarak değerlendirilmektedir.

En önemlisi nükleer santraller açısından enerji kaynağı olarak büyük öneme sahiptir. Gazlı lambalar için kullanılır, Uzay ve havacılık araştırmalarında değerlendirilir, Seramik parça ve pota imalatı, Birçok farklı farklı bilimsel cihaz üretimi, Lamba filament kaplaması, Birçok farklı elektronik cihazda; bu gibi alanlar ile beraber toryum özellikle nükleer santralleri yakıt enerjisi olarak ileride çok daha önemli bir yere sahip hale gelecek.

Toryum, yer kabuğunda az miktarda bulunan ve çok düşük miktarda radyoaktif bir metaldir. Dünyada yaygın bir rezerve sahip olan toryum, son yıllarda geleceğin yakıtı olarak açıklanıyor.

Japonya’da nükleer santraller alanında çalışan Mısırlı bilim adamı Hisham Nasef tarafından yapılan açıklamada, Akdeniz kıyısındaki Raşit ve Dimyat şehirlerindeki siyah kum konsantresinde çok değerli olan toryum maddesinin bulunduğunu ve bu alanın toplam uzunluğunun yaklaşık 400 km olduğunu açıkladı.

Mısır Elektrik Bakanlığından birkaç ay önce yapılan açıklamada, ülkenin ilk nükleer reaktörünün beş yıl içinde El-Dabaa istasyonunda faaliyete geçeceği belirtildi. Toplam 4.800 megavat kapasiteli dört güç ünitesinden oluşan proje, Rus şirketi Rosatom tarafından hayata geçiriliyor.

Toryum ortalama 60 farklı mineralin içerisinde yer alan önemli bir elementtir. Esas bileşeni olarak torit, bastnazit ve torianitin olarak öne çıkmaktadır. Aynı zamanda Uranyum, Manganez, kurşun, kalay, magnezyum ve alüminyum ile sodyum ve demir gibi pek çok madde içeriğinde bulunmaktadır. Ergime noktası 1750 santigrat derece olan toryum, 4000 santigrat derecede ise kaynamaktadır. Korozyona karşı uranyuma göre çok daha dayanıklı bir madde olduğunu söylemek mümkün.

Aynı zamanda toryum suda çözünmez. Oda sıcaklığında dengeli şekilde kalırken, toz halinde iken kolay bir biçimde yanmak suretiyle thO32 şekline bürünmektedir. Dünya çapında zengin bir rezerve sahip olan toryum, bu konuda Türkiye önemli bir yerdedir. Kullanım alanı açısından şimdiden önemli bir potansiyel teşkil eden toryum, gelecek adına çok daha önemli olduğu biliniyor.

Türkiye’nin enerji devi olmasını sağlayacak toryumdan nükleer enerji projesinin mimarları, Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Engin Arık, araştırma görevlisi Özgen Berkol Doğan, yüksek lisans öğrencisi Engin Abat ile Doğuş Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şenel Fatma Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet ve araştırma görevlisi Mustafa Fidan’ın 30 Kasım 2007’ de Isparta uçak kazasında hayatlarını kaybetmiş olduklarını biliyorsunuz. Kaza mıydı, sabotaj mıydı; tartışma konusu olmuş bir kazadır…Sözün özü Türkiye’ maden zengini bir ülkedir ve mutlaka değerlendirilmelidir!

YORUM EKLE