Trafik Kazaları Can Almaya Devam Ediyor !

E-88 kara yolunda Akdağmadeni ilçesinden Yozgat istikametine doğru devam eden otomobil, Doğankent beldesi yakınlarında tıra arkadan çarparak kazaya neden oldu. Feci kaza sonucu 3 kişi kazada hayatını kaybederken 2 kişi de yaralandı. Kazada hayatını kaybeden gençlerin üniversite öğrencisi oldukları ifade edildi. ( Yakınlarına sabır, kazada hayatını kaybedenlere de Allah’dan Rahmet diliyoruz.)

Bu ve buna benzer bir çok kaza haberiyle irkiliyor “vah, tüh!” çekerek ahı figan ediyoruz. Şüphesiz ki, ateş düştüğü yeri yakıp kül ediyor. Yaklaşık 30 yıldır trafiğin içinde olan birisi olarak ifade etmeliyim ki: Gördüğümüz ve şahit olduğumuz yüzlerce, belki de binlerce olay var. Bu işi ciddiye almadığımız da bir gerçek.

Çoğumuzun fikri şu; yaşım tuttu, bir an önce ve acelece ehliyet almam gerekiyor. Düşünce bu.. . Kuralı nizamı tanımıyoruz, sabır da göstermiyoruz, hatta eğitimi de önemsemiyoruz; ehliyetimizi alalım yeter diyoruz. Bu işi bu kadar hafife aldığımız için de kazaların önüne geçemiyoruz.

Birincisi bu konuda Trafik eğitimi şart diyoruz. Trafik eğitimi olmazsa olmazımız. Hem de dört dörtlük bir eğitim. Çoğumuz kuralları bilmeden trafiğe çıkıyoruz. Bilenlerimiz de maalesef önemsemiyor ve kural ihlalinde ısrar ediyorlar. Trafik de eğitim olmazsa olmazımız diyoruz.

İkincisi kurallara riayet etmiyor, acele davranıyoruz. Kuralsız trafik olmaz! Olursa o da orman kanunu olur. Saygısızlık, kavga, döğüş ve levye devreye girer ki; bu da trafik terörünün hortlamasıdır pek ala…
Trafik de sürücü, araç, yol, yük ve hava durumu bir birini tamamlayan nedenlerdir. Bütün bunların göz önünde bulundurulması kazaları önlemek için oldukça önemlidir.

Maalesef ölümlü kazaların müsebbibi aşırı hızdır. Bu da sürücü kusurudur. Aceleciliğimiz burada da kendini gösteriyor. Hepimiz hız delisiyiz! Hız da bizi kazaya, kaza ise ölüme götürüyor! Alkol, hatalı sollama, yorgunluk uykusuzluk ve stres, sinir kişiyi kazaya götüren etkenlerdir. Bunlar ise cehaletin, bilgisizliğin sonucudur.

Gençlerin hastalığı stres, sinir, asabiyet ve acelecilik. Sonuç belli aşırı hız ve trafik kazası. Allah korusun demekle olmuyor, tedbir almak ve kurallara uymak gerekiyor. İzleyin bakın görün kazalarda sürücülerin yüzde sekseni kural ihlali yapıyorlar. Kural tanımamazlık da kişiyi kazaya götürüyor. Kazaların yüzde seksenini sürücü kusurları, yüzde onunu da yaya kusurları oluşturuyor.

Tıra- ya da kamyona arkadan çarptı diyoruz. Arkadan çarpmak ne demek? Birincisi hızlı ikincisi de takip mesafesine uymamak demektir. Siz aradaki mesafeyi kapatırsanız sonuç belli arkadan çarparak kaza yaparsınız! Allah korusun kimse kaza yapmak istemez, kimse kazaya oh iyi olmuş da diyemez! Çünkü bu bir felakettir, sonucu da acıdır. Dedik ya ateş düştüğü yeri yakar ve kül eder.

Önemli olan kazadan önce tedbir almaktır. Tedbir almak Yüce Allah’ın da buyruğudur. Peygamber Efendimiz de tevekkül etmeden önce tedbir almamızı öğütlemiştir.

Trafik de malumunuz sürücü, araç yol- yük durumu ve hava şartları oldukça önemlidir. Kurallara uyan bir sürücü, aracının bakımını yaptıracaktır. Fazla yük almayacak yol şartlarına da uyacaktır. Hava şartlarını da göz önünde bulundurmak zorundadır. Örneğin mevsim kış, kış lastiğini takmak zorundasınız, aracınıza kışlık yazlık bakımını yaptırmak mecburiyetindesiniz. Karlı buzlu günlerde zorunlu olmadıkça yola çıkmak da doğru değildir, çıkacaksanız da gerekli tedbiri almak mecburiyetindesiniz.

Malumunuz en önemli konulardan biri de alkol ve uyuşturucu kullanımıdır. Alkollü ya da uyuşturucu madde almış olarak trafiğe çıkmak demek kazaya davetiye çıkarmak demektir.

Sözün özü şu: Trafik eğitimi, kurallara uyulması, aracın bakımı, aşırı hızdan uzak durulması ve stresten uzak araç kullanımı oldukça önemlidir. Unutmayın kazayı araç yapmaz, kazayı yapan sürücünün kendisidir, Yazık ediyoruz insanımıza, yazık ediyoruz gençlerimize ve yazık ediyoruz yarınlarımıza. Trafik canavarına yenik düşmek istemiyorsak kurallara uymak zorundayız!..

YORUM EKLE