banner223

Türk Bayrağı Kosova’da Doğuyor

1. Kosova Savaşı 1389 yılında Osmanlı Devleti ve birkaç Türk beyliği ile Sırbistan komutasındaki Balkan ittifakı arasında yapılmıştır. Savaş Osmanlı Devleti'nin zaferi ile sonuçlanmış ancak binlerce insan bu savaşta hayatını kaybetmiştir.

Fırtınalı ve rüzgârlı bir günde gerçekleşen 1. Kosova Savaşı akşamında gökyüzünde Jüpiter ve Ay, yan yana nadir anlarından birini yaşamıştır. Kosova Savaşı 15.06.1389 günü gece yarısına kadar devam etmiş ve meteorolojik araştırmalara göre, gökyüzünde Jüpiter ve Ay yan yana gelmiştir.

Rivayete göre savaş sonrası yerde biriken kan birikintileri üzerine yansıyan ay ve yıldız o gün Türk bayrağının ilk tohumları olmuş.

Bu rivayetin yanı sıra birkaç farklı kaynakça iddia edilene göre savaşın olduğu gün gökyüzü olayı gerçekleşerek Jüpiter ve Ay aynı hizaya gelmiş. Bu nedenle bu günkü Türk bayrağına benzer bir görüntü oluşturmuş.

Efsaneye göre bayraktaki kırmızı kan kırmızısıdır ve şehitlerin dökülen kanlarını temsil eder. Gece yarısı bu kanların üzerine yansıyan hilal biçimindeki ay ve bir yıldızla beraber Türk Bayrağının görüntüsü oluşur.

1. Kosova Savaşı sırasındaki, Kosova'da gökyüzündeki görüntüye ulaşmak için örnek resimlerde Stellarium isimli ücretsiz planetarium programı kullanılmıştır. Planetarium programımızı 1. Kosova Savaşı tarihine (28 Temmuz 1389), ve Kosova koordinatlarına (Lat: 43.41 , Long: 25.65) alırsak ; gökyüzündeki Ay ve Yıldız'ın aslında Ay ve Jüpiter olduğu ortaya çıkar.

1. Kosova Savaşı sırasında Kosova'dan gökyüzü görünümü ile Gece saatlerinde, savaş alanında oluşan kan çukurunda gözüken yıldıza benzeyen parıltı da doğal olarak yıldıza benzetilmiştir. Jüpiter her ne kadar eski zamanlardan beri bilinmesine rağmen, ilk olarak 1610 yılında Galilei tarafından Jüpiter'e ait 4 Ay keşfedilmiştir. Jüpiter'in gözükebilen 4 ay'ının da etrafında kısmen parlaması (basit bir teleskopla gözükebilir, ancak çıplak gözle en iyi ihtimal Jüpiter'e yakın bir parıltı gözükür); büyük bir ihtimal Jupiter'i köşeli bir yıldıza benzetilmesini sağlamıştır.

Türk Bayrağı hakkında Arif Nihat Asya:

Ey! Mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü,
Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü.
Işık ışık, dalga dalga bayrağım,
Senin destanını okudum, senin destanını yazacağım
.”

derken, Mithat Cemal Kuntay:

“Bayrakları bayrak yapan, üstündeki kandır.
Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır.”

diyerek, anlamlı ve veciz sözlerle duygularını dile getirmişlerdir.

Bayrağımız gönderlerden, ezanlarımız minarelerden eksik olmasın…diye dua ediyoruz.

Namık Kemal YILDIZ

YORUM EKLE
YORUMLAR
Cemal KURU
Cemal KURU - 5 yıl Önce

Namık Kemal Hocam,
Türk Bayrağının ı. Kosova Savaşı'nda doğduğunu sayenizde öğrendim.
Elinize ve yüreğinize sağlık.
Hürmet ederim.

TARIK DENİZ
TARIK DENİZ - 5 yıl Önce

Namık Kemal Hocam,
Bayrağın Kosova Meydan Savasında doğduğu bilgini verdiğiniz için teşekkürler.
Elinize sağlık.
Yüreğinize sağlık..
Saygılarımla..

Server BALKANİ
Server BALKANİ - 5 yıl Önce

Namık Kemal Hocam,
Balkanların sizin gibi Türkologlara ihtiyacı var.
Aslına her Türkün olduğu coğrafyada sizin gibi iletişim becerisi yüksek.
Türk kültürüne hakim... Türk kültürü taşıyıcısı.. Örnek insan olarak sizin hizmetinize ihtiyaç var.
Devletimizin yöneticileri inşAllah fark eder de görev verisi sizlere....
Size ihtiyacımız var....