YALAN ile YILAN  KARDEŞTİR 2

Bir insanın hürriyetini elinden almak ne kadar yanlış ise söz söyleme hakkını gayri ahlaki kullanmasıda okadar yanlıştır. Alemlere rahmet Hz Muhammed, Allaha ve Ahiret gününe iman eden ya hayır söylesin ya sussun... buyuruyor   Atalarımız, kılıç yarası geçer dil yarası geçmez  sözüyle konuşma hakkının sorumluluk gerektirdiği vebalini belirtmiştir.

Söz vardır savaş keser, söz vardır baş keser. Toplumda huzuru sağlayan savaş kesen söz, Doğru Sözdür.  Baş kesen insanı helak eden söz ise  bir ucu cehennemde olan Yalan Sözdür. Müslüman olduğu gibi görünmeli, göründüğü gibi olmalı. Sözü ve özü bir olmalıdır. Müslüman sözünü Allah için söylemelidir. Allah için olmayan hiç bir şeyin Allah katında kadri kıymeti yoktur. Zira söz, özün aynasıdır. Hak katında da, halk katında da  kulun kıymet ölçüsü budur.

Allahın mükemmel varlığı olan insanın, birbirine yalan konuşması insanlık onuruna indirilen bir darbedir, insanı zelil ve sefil eden bir acizlik eylemidir. Yalan, yalancıyı bile rencide eder. Yani yalanı, yalancı bile sevmez ve istemez. Zira yalan, yılandan çıkmadır. Yalan konuşanın ağzından yılan çıkar.

Gayri ahlaki, gayri vicdani bir çabanın neticesi olan yalan, müslüman olmayanları bile rencide eder ve gönülerini zedeler. Yalan illeti, insanı insan olmaktan çıkaran utanmaz yüz ve tükenmez söz ile insanı soysuzlaştıran manevi bir illettir. Ahlaki bir zââf olan yalan, insan onuruna külliyen zarardır.

Yalan, Şeytanın vasfıdır. Yalancı, Şeytanın dalkavuğudur. Bizler Şeytanın dalkavuğu değil, Allahın kulu olmalıyız. Bizler  doğruluk insanı güzelliğe , güzellikte Cennete götürür... diyen ulul azim bir peygamberin ümmetiyiz. Tarih, bir bakıma doğrularla eğrilerin mücadelesinden ibarettir. Bu alemde nur ile çamurun kavgası ezelden ebede kadar daima sürer. Bu mücadeleyi şimndiye kadar hep doğrular kazandı. Bundan böylede bu kural zinhar değişmez

Yüce dinimiz islam, toplumun huzurlu  fertlerin ahlaklı olmasına, kişilerin haklarının onurlarının ve mahremiyetlerinin korunmasına büyük önem verir. Bundan dolayıdır ki Yalan, İftira, Gıybet... gibi  gayri ahlaki söz ve davranışları yasaklamıştır. Toplumun huzurunu bozan, güveni zedeleyen söz yangını olan bu ahlaksız davranışlar, insanın hem nefsini hem neslini hem sermayesini yakar yok eder.

Devamı yarın

YORUM EKLE