YALAN ile YILAN  KARDEŞTİR

Allah katındaki tek geçerli din olan İslam, Adalet-Doğruluk-Temizlik  temel direkleri üzerine kurulu bir bina gibidir. İslamın temel özünü oluşturan unsurlardan biri olan Doğruluk  ahlaki bir erdemdir, insanlık onurudur. Zira doğruluk insanın zerafetinin ve nezaketinin dişa yansımasıdır.

Her doğan İslam fıtratı üzerine doğar kaidesini koyan İslanın bütün esasları insanın fıtratıyla ahenk arzeder. İslam doğumundan ölümüne kadar hayatının bütün safhalarını toplum halinde yaşamak zorunda olan insana medeni yaşayışın en doğru ilkelerimi de bildirmiştir.  Bu İlahi ilkeleri bir ferman olarak ta insanlığın hizmetine sunmuş, İlahi kâide olarak emretmiştir. Nur başlara taç, ruhlara ilaç olan Yüce Kitabımızda şöyle ferman etmiştir :

Hakkında kesin bilgi sahibi olmadığın bir sözün peşine düşme. Göz, kulak ve kalp sorumludur...  

Rahmanın has kulları faydasız işlerden ve boş sözlerden yüz çevirirler...  İlahi fermanlarıyla Allah, bilmediğimiz bir hususta konuşmayı yasaklamıştır.

Bir şey biliyorsan konuş ki ders alsınlar, bir şey bilmiyorsan sus ki seni adam sansınlar. Allah katında en değerli kul, elinden belinden ve dilinden emin olunan insandır. Dil Hakkı savunup Hakkın emrine verilmedikce fertler ve cemiyetler için büyük tehlike arzeder. Bu yüzden nice aileler yıkılır, nice cinayetler işlenir, nice insanlar dert ve ızdırap içine sürüklenir.

İnsanı insan yapan özelliklerin başında konuşma kâbiliyeti gelir. Böylesine kıymetli bir yetenekle donatılan insana bazı sorumluluklarda yüklenmiştir.

Bu sorumlulukların ilki ve en mühimi Dil’dir. Allah için dilin büyük bir nimet olduğunu , Biz ona 1 dil, 2 kulak verdik... ayetiyle bildirir.  Ayrıca dilimizin ruzi mahşerde lehimize veya aleyhimize  bir şahit olacagını da bildirir.

Alemlere rahmet Hz Muhammed Peygamberimiz de insanı günaha en çok sevk eden organların Dil ile Bel olduğuna dikkat çekmiş ve Allah katında en kötü müslümanın eliyle ve diliyle zarar veren olduğunu açıklamıştır. Dilden ölçüsüzce çıkan kimi sözleri dilin afeti olarak nitelendirmiştir.Yüce Kitabımızda anlamsız ve boş konuşmalar yerilmiş ve yasaklanmış, doğru konuşmalar övülmüş ve emredilmiştir.

Devamı yarın...

YORUM EKLE