Yaratılanı Hoş Gör Yaradandan Ötürü ?

Türk Milletinin ruhunda düşmanlık, kin, nefret, vahşet yoktur, kardeşlik ve sevgi- saygı vardır. Müslüman: “Yaratılanı hoş görür, Yaratandan ötürü” gerçeğini kabullenir. Mümin bir kişi, muhabbet fedaisidir. Kine öfkeye ve husumete vakti yoktur. Sevgi müminin sermayesidir. Hayata sevgiyle bakar, kardeşine sevgiyle yanaşır, tüm yaratılana sevgi taşır, “Yüce Allah’ın kulları ve yarattıklarıdır” diye…

Bize ne oluyor da basit ve önemsiz  meseleleri bahane ederek insanı-kardeşimizi öldürüyoruz, Topluma nefret ve düşmanlık tohumları saçıyoruz. Bizi Yaratan Yüce Allah sebebi ne olursa olsun bir insanı, bir kardeşini öldürme yetkisini kimseye vermediği halde bir kardeşimizi katlediyor ve insan katili oluyoruz?. Adaleti devlet tesis eder, suçlunun cezasını da devlet verir. Kişinin böyle bir yetkisi yoktur!..

İslam, terörü lanetlemiş, anarşiyi ve fitneyi en kötü bir olay olarak nitelemiştir. Yüce Allah, her türlü terör, zulüm ve ihaneti- adam öldürmeyi yasaklar; her türlü anarşiye, bozgunculuğa şiddetle karşı çıkar. İslam dini, adaleti yeryüzüne tesis etmek, azgın nefislerin tahakküm ve etkisini kırmak ve insan vicdanını uyumlu hale getirmek için Cenab’ı Allah tarafından gönderilmiş ilahi bir nizamdır.

Peygamber Efendimizin tavsiyesidir: “Fitneden kaçının ! Çünkü o esnada dil, kılıç darbesi gibidir.” (İbn-i Mace, Fiten,24 ) “Şurası muhakkak ki, bir fitne, bir ayrılık ve bir ihtilaf olacak. Bu durum gelince Uhud’a kılıcınla git! Kırılıncaya kadar onu taşa çal. Sonra evinde otur. Hatta sana günahkar bir el veya ölüm gelinceye kadar (evinden çıkma)” (İbn-i Mace, Fiten, 24)

“Kıyametten hemen önce karanlık gecelerin parçaları gibi fitneler var:
“O fitnede oturan, ayakta durandan hayırlıdır. yürüyen koşandan hayırlıdır. Öyleyse yaylarınızı kırın, kirişlerinizi parçalayın, kılıçlarınızı da taşa vurun. Sizden birinin evine girerlerse Hz. Adem’in iki oğlundan hayırlısı olsun(ölen olsun, öldüren değil ) ( Ebu Davut, Fiten 2, Tirmizi, Fiten 33)

İnsan oğlunun yer yüzünde işleyebileceği en büyük günah şirktir, Allah’a  eş ve ortak koşmaktır. Şirk’ten sonra ikinci dereceyi alan günah ise: masum bir insanı öldürmek, kardeşinin canına kıymaktır. Kendi kendine uydurduğu haksız ve lüzumsuz bahanelerle bir insanı öldürüp canına kıymak. Bu Allah indinde o kadar büyük günah, o kadar dehşetli bir vebaldir ki, sanki öldürdüğü tek kişi değil bütün bir insanlıktır…

Rabbimiz, kardeşini öldüren bir kişiye şöyle buyurmaktadır: “- Kim bir insanı (suçsuz yere) öldürürse, sanki bütün insanları öldürmüş gibidir. Kim de suçsuz bir insanı ölümden kurtarırsa, sanki bütün insanları ölümden kurtarmış gibidir!..”(Maide Süresi Ayet:32)

İnsan kâinatın hakimi ve yaratılmışların en şereflisidir. Yeryüzünde görebildiğimiz her şey insan için yaratılmıştır.  “İnsan” denilen canlı varsa, kâinatın anlam ve hikmeti vardır. İnsanı çekip aldığınız vakit varlık âlemi anlamsız kalır. . .Yüce Yaratan için de insan anlamlı ve kutsal bir varlık olup insanın kendisini yaratan Rabbine karşı görev ve sorumlulukları vardır.

Peygamber Efendimiz yine bu konuda şöyle buyuruyor: “Eğer bir mü’minin kanını dökmeye (sema) ve (yer) halkının hepsi de iştirak etse, Allah onların hepsini de o kanı dökülen tek masum mü’minin hakkını korumak için yüzüstü Cehennemine sürer! (Atar)” (Tirmizi)

Yüce dinimiz, katili böyle korkunç günahkar gördüğü gibi, öldürmeye azmettireni de günaha ortak görür. Sebep olup hazırlayan, kuvvet verip teşvikte bulunan hakkında da Resul-i Ekrem Efendimiz’in ikazı şudur:”- Bir adam, bir Müslümanın ölümüne bir tek kelimeyle yardım etse, kıyamette alnına şöyle yazılır:- Bu adamın Allah’ın rahmetinden ümidi kesilmiştir!”

“Sizden birisi, kardeşine karşı silahını işaret için de olsa yöneltmesin. Çünkü melekler kardeşine karşı silahını yöneltenlere beddua ederler, lanete layık görürler.”

İnsan ölümlü varlıktır sonunda Cenab’ı Allah’ın huzuruna gelecek bunun hesabını verecektir! Bizim asla: adam öldürme gibi bir yetkimiz yoktur. Ne garip ki; sudan bahanelerle adam öldürme artmış aramıza fitne fesat tohumları ekilmiştir. Biz İslama ve Müslümanlığa yeniden dönmek zorundayız!” Yoksa insan için sonuç iki cihanda da hüsrana uğramak olacaktır !.. Kardeşçe yaşamayı becerebilen onurlu insanlara selam olsun!

YORUM EKLE