Yeni Doğan Yavru Kedilerde Beslenme

Yeni doğan yavru kedilerde beslenme yazıma başlamadan önce ne bir şekilde söylemek isterim ki, bu sorumluluğu almayacaksanız lütfen yavru kediyi annesinden almayın. Annesiz yavru kediyi beslemek istiyorsanız yazımı dikkatlice okuyup uygulayın ve annesiz bir yavru kediyi sahiplendiğiniz için teşekkür ederim.

 

Yeni doğan yavru kedilerin beslenmesi nasıl yapacağımız yavru kedinin kaç günlük ya da haftalık olduğunu mutlaka bilmemiz gerekiyor. Annesi sizde olan veya ne zaman doğum yaptığını bildiğiniz bir kedi için bu sorun değil. Ama annesi terk etmiş bir yavru kedi bulursanız kaç günlük veya haftalık olduğunu nereden bilecekseniz. İşte cevap kedinin kaç günlük olduğunu anlamak için göbek kordonuna, gözlerine ve dişlerine bakmamız bizim için yeterli olacaktır. Maddeler halinde açıkça yazacak olursak;

  • Göbek kordonu ıslaksa ve düşmemişse yeni doğmuş veya 1-2 saatliktir.
  • Göbek kordonu kuru ve düşmemişse 1-2 günlüktür.
  • Göbek kordonu ortalama 1 hafta da düştüğü için düşmüşse 1 haftalıktan büyüktür.
  • Gözleri 15 günlükken açıldığı için gözlere bakarak da 2 haftalıktan büyük mü küçük mü anlaşılır.
  • Dişler de 3 haftalıktan sonra belirlemeye başlar.

Süt vermeden önce dikkat edilmesi gereken hususlar

 

Yavru kediler beslenme konusunda çok dikkat edilmeli ve hassasiyet gösterilmedir. 4-5 hafta emek isteyen özellikle 2 haftası çok önemli. Yavru kediye vereceğiniz günlük süt miktarı ortalama vücut ağırlığı 100gr olan bir kedi için 30ml süt içmelidir. En basit olarak eczaneden ya da veteriner kliniğinden enjektörle besleyebilirsiniz. Gıda olarak inek sütü verilebilir ama ishal durumu olacağı için şahsen sulandırılıp verilmesi taraftarıyım ya da pet kliniklerde satılan hazır mama alarakda besleyebilirsiniz. Süt verirken mutlaka pati üstünde biberonu 45 derecelik açı ile verilmelidir. Biberonun uçunu X harfi olacak şekilde ve küçük olacak şekilde kesilmelidir.

Süt Yeni doğmuş kediyi 1 haftalık olana kadar her 2 saatte arayla ortalama 5ml süt verilmelidir. 2 haftalık olana kadar gündüz 2 saatte arayla gece 4 saat arayla 7-8 ml süt verilmelidir. 3 haftalık olana kadar 4-5 saatle gece de bi yatarken olacak şekilde 10ml süt verilmelidir. Bu dönemden sonra kedimiz 4 haftalığı geçiyor ve katı gıdalara geçebilir. Sadece katı gıda da yedirebilirsiniz ya da 2 aylık olana kadar süt ile beraber katı gıda verebilirsiniz.

YORUM EKLE