Yerköy Karanı Dere Vadisi Değerlendirilmelidir

Karanı Derenin Islah edilmesiyle ilgili bir kaç köşe yazısı yazdım; yazmaya da devam ediyorum. Ilıman iklimi ve kapalı mekanı ile bölgenin meyve ve seracılığa en müsait alan olduğunu dile getirdim. Getirmeye de devam edeceğim. Şüphesiz ki, bölge verimli bir bölge olup özel mülklerin olduğu bir alandır da… Ama değerlendirmek için müsait bir bölgedir.

Zaman zaman Yozgat yöneticileri, siyasilerimiz ve devlet adamlarımız Karanı Derenin Islah edilmesini gündeme alıyorlar. Çalışmaların başlatılacağını ifade de ediyorlar. Burasıyla ilgili projeler hazırlanıp ilgili kurumlara gönderilebilir, Yerköy ya da Şefaatli belediyesi bu projelere öncülük de edebilir. Amaç Karanı Deren’in güzelliğinin ve ılıman ikliminin değerlendirilmesidir.

Defaatle şunu ifade ettik: Yerköy ve Sekili Ovası mutlaka sulu tarıma açılmalı, bu güzel ova sebze ve meyve üretimine kazandırılmalıdır. Aydıncık Ovası, Kazankaya Vadisi, Sorgun seraları bölgemiz için çok önemli mekanlardır diyoruz. Dahası yok mu? Elbette  dahası da var. Kaplıcalarımız, yer altı zenginliğimiz ve verimli ovalarımızla Yozgat, tarım ve ziraat İçin oldukça müsait bir bölgedir diyoruz.

Karanı Dere (Karanıdere) Vadisi. Yerköy den başlayan vadi Şefaatli ilçemize kadar devam ediyor. İçinden kara tren geçiyor; derin havzası nedeniyle bölgede sıcak bir iklim yaşanıyor. Çalılık, meyvelik, ağaçlık ve sulak bir vadi. Delice Irmağı kıvrılarak vadiyi boydan boya yarıp geçiyor. Yerköy de bulunduğumuz dönemde arkadaşlarla bu vadide zaman zaman  balık tutmaya giderdik.

Başta ayva, erik, elma, kiraz, ceviz,iğde,vişne, kaysı olmak üzere bir çok meyve yetişebiliyor Karanı Dere bölgesinde. Selvi ve kavak ağaçları Irmak boyunca devam ediyor. Ayrıca bölge üzümleri ve ayvalarıyla da ünlüydü. Vadide yüzlerce bitki örtüsü dikkatinizi çeker. Baharın gelişiyle birlikte vadi kır çiçekleri kokusuyla dolardı. Kahve üretiminde kullanılan menengiç otunu da bölgeden toplayanlar olurdu.

Yozgat‘ in sert ve soğuk havasına rağmen bölgenin İklimi oldukça Ilıman geçerdi. Aynı zaman da bu mekan seracılığa çok uygun bir alandı. Hatta bazen şaka yapardık: “ Karanı Deren’in üstünü kapatalım- çadır çekelim burayı sera bahçeleri ile donatalım” derdik .

Balık üretiminin yapılması da mümkün buralarda. Çünkü o zamanlar biz de çıktığımızda balık tutmak için güzel  mekanlar  bulabiliyorduk. Kış aylarında da bölge Ilıman geçiyordu. Bu haliyle Karanı Dere de sebzecilik ve meyvecilik yapmak için de müsait alanlar var. Kâhya Köyü ve Delice Köyü yakınlarında meşhur üzüm bağları varmış, yaşlılar anlatırlardı .

Karanı Dere Islah edilecek olursa buradan hem Yerköy ilçemiz hem de Şefaatli ilçemiz fazlasıyla istifade edecektir. Sebze üretimi, meyve üretimi ve balık üretimi bölge insanının ekonomisine ciddi bir katkı sağlayacaktır. Ayrıca vadi boyunca turistik demir yolu turları da düzenlemek mümkündür.

Üzüm bağları dedik: Bölgenin üzüm bağları meşhurmuş. Bağ çubuğu köklerinde görülen hastalık nedeniyle üzüm bağlarını bataklık  haline getirmiş, üzüm kütükleri yaşlanmış ömrünü tamamlamış! Yeni bağ alanları oluşturulup modern bağcılık devam ettirilebilir. Hem Karanı Dere de hem de bazı Ilıman bölgelerimizde seracılık geliştirilmelidir. Örneğin Çiğdemli kasabamızda Çilek üretim bahçelerini görmüş çok mutlu olmuştuk. Sorgun’ da ki sera domatesçiliği, Kadışehri’ndeki meyve üreticileri de bizi çok mutlu ediyor.

Karanı Dere Vadisini Kazankaya Kanyonu ve Kümbet Ovasıyla bir tutuyor aynı bölgelerde sebze ve meyve üretiminin geliştirileceğine inanıyoruz. Yozgat bölgesinde seracılığa müsait bir çok alan var değerlendirmeliyiz diliyoruz.

Termal turizm için son derece müsait olan ilçelerimizin turizme kazandırılması konusundaki yöneticilerimizin gayretlerini de destekliyoruz. Devlet desteği ile bölgemize ciddi yatırımların  kazandırılması gerektiğine inanıyoruz. Bu konularda devlet Öncü ve teşvik edici olursa; iş adamlarımızın da Yozgat’a yatırım yapma ve üretim alanları kazandırmada ciddi bir arayışa gireceklerine inanıyoruz…

YORUM EKLE