banner221

Yerli ve Milli Mühimmatlar İş Başında

Son dönemlerde düzenlediği nokta operasyonlarla terör örgütüne sınırın ötesinde de gün yüzü göstermeyen güvenlik güçleri, bu sefer bir anda 28 hedefi son derece başarılı bir operasyonla imha ederek, imkan ve kabiliyetlerini bir kez daha ortaya koydular.

Irak’ın yaklaşık 200 kilometre kadar derinine inen 20’den fazla uçak MİT ve TSK’nın daha önceden koordineli bir çalışmayla belirlediği hedeflere bomba yağdırdı. Hava harekatı ile teröristlere ait barınak, sığınak ve mühimmat depoları, sözde karargah yerleri ile mağaralardan oluşan 28 hedef imha edildi.

Operasyonun büyük oranda yerli ve milli mühimmat kullanılarak tamamlandığının açıklanması gözleri bir kez daha savunma sanayiimize çevirdi. Türkiye’nin halihazırda terör hedeflerine karşı kullanabileceği çok sayıda alternatifi  mevcut.

Ancak bu operasyonda özellikle çok zorlu alanların hedef alındığı ve ayrıca teröristlerin ‘kale’ olarak gördüğü bazı yerler ile mağaralara yönelik de harekat icra edildiği gerçeğinden yola çıkarak ülkemizin yerli ve milli imkanlarla ürettiği bombaların ve sistemlerin kullanıldığı söylemek mümkün.

Türkiye’nin bu harekatta kullanması en muhtemel ürünlerin başında Nüfuz Edici Bomba (NEB) geliyor.
TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından geliştirilen ve Makina ve Kimya Enstitüsü Kurumu (MKEK) tarafından seri üretimi gerçekleştirilen NEB sahip olduğu kabiliyetlerle adından söz ettiren mühimmatlardan birisi.

Yer üstü ve yer altındaki hedeflere karşı kullanılmak üzere tasarlanan, ‘Ardışık Delici Harp Başlığı’ teknolojisine sahip, Türkiye’de geliştirilen ilk beton delici mühimmat olan NEB’in sahip olduğu teknoloji dikkate değer.

Ardışık Delici Harp Başlığı teknolojisi sayesinde düşük çarpma açılarında ve çarpma hızlarında dahi diğer ülkeler tarafından geliştirilen delici bombalara göre çok daha yüksek etkinlik sağlayan NEB, programlanabilir ateşleme zamanları ve farklı hedef tiplerine karşı kullanılabilme özelliğine sahip.

Ankara’nın elinde nüfuz edici bomba sınıfında kullanabileceği ABD yapımı BLU-109’un bulunduğunu da belirtelim ve işin ‘işaretleme’ kısmına da kısaca değinelim.

Bu tür harekatlarda mühimmatın başarısını perçinleyen en önemli etkenlerden biri onu hedefe gönderirken karşılaştığı bazı parametreler. Daha açık bir ifadeyle, siz hedefe dair işaretlemeyi ne kadar kusursuz yaparsanız, mühimmatınız da hedefi o denli isabetli bir şekilde yapabilir.

Sadece Irak’ın kuzeyine düzenlenen bu son operasyonda değil, terörle mücadele kapsamında icra edilen diğer harekatlarda da işaretleme konusunda yerli ve milli sistemler kritik görevler üstleniyor.

Burada güdüm kitleri karşımıza çıkıyor… Ankara’nın bu alandaki kabiliyetleri son yıllarda düzenlenen nokta operasyonlarda kendini net bir şekilde gösterdi. TEBER, Lazer Güdüm Kiti, Hassas Güdüm Kiti, Lazer-Hassas Güdüm Kiti gibi seçenekler hedefin işaretlenmesi konusunda kullanılan milli silahlardır.

Bu dev operasyon kapsamında PKK’nın tepe kadrolarına yönelik MİT’in gerçekleştirdiği operasyona bir yenisi daha eklendi. Nefes kesen operasyonda saniye saniye takip edilen PKK-YPG’nin Suriye sorumlularından İran uyruklu Renas Roj kod adlı Selahaddin Şahabi araç içerisinde hareket halindeyken SİHA tarafından nokta operasyonla vuruldu.. Edinilen son dakika bilgisine göre Terörist Afrin’de şehit edilen 11 askerimizin katiliydi.

Akıllı mühimmatla vurulan araçta terörist Selahaddin Şahabi ile şoförü ve koruması öldürüldü. Terörist Şahabi, omurgasını sözde Suriye Demokratik Güçleri’nin oluşturduğu PKK’nın Suriye kolu YPG’nin Askeri Konsey üyesi ve karargâh sorumlusuydu. Şükür ülkemizin gösterdiği başarı kullanılan milli ve yerli silahlar sonucu teröre ve teröristlere göz açtırılmıyor!

YORUM EKLE