Yozgat Sizi- Bizi Bekliyor Unutma !

Bozok yaylası olarak da adlandırılan ve ilkçağlardan beri yerleşim yeri olan Yozgat bozulmamış doğal güzelliği, misafirperver insanları, sıcak kanlı dostlukları, tabiat güzellikleri, mesire yerleri, geniş ovaları, tarihi, kültürel turistik değerleri ve şifalı kaplıcalarıyla gezilip görülmeye değer bir ildir.
Türkiye’nin ilk Milli parklarından olan Çamlık Milli parkı, Akdağ Ormanları, Şebek Pınarı mesire alanı, Kazankaya Kanyonu, Gelingüllü Barajı, Çekerek Irmağı, Çekerek’ de Kızlar Kayası, Yerköy Karanıdere vadisi gibi doğal güzellikleri mesire yerleri, piknik alanları ile Yozgat görülmeye değer bir il konumundadır.
Yozgat ili İç Anadolu Bölgesinin Orta Kızılırmak bölümünde Bozok Platosu üzerinde yer alır; Ankara, Sivas Karayolu ile Samsun Karayolu, Mersin Karayolları Yozgat’tan geçmektedir.
Bu yollar uluslararası taşımacılıkta önemli bir yere sahiptir.
Ülkemizden ve Avrupa ülkelerinden Ortadoğu’ya yapılan ticaret bu yolların önemini daha da artırmaktadır. Yozgat Mevcut alanı itibariyle ülkemizin 15 inci İlidir.
Yozgat’ın en tanınmış Ormanı Yozgat Çamlığıdır. Milli park olarak devlet tarafından korunmaktadır.
Türkiye’ni ilk milli parkıdır. Endemik bitki türü olarak sadece Yozgat ve Kastamonu’da bulunan İspir meşesi ve Yozgat Adaçayı, Çamlıktaki Çamların cinsi ile (Yozgat ve Kafkaslarda bulunan Çam cinsleri) ile dikkat çekicidir.
Yozgat İç Anadolu’nun tahıl ambarı konumundadır. Buğday üretimi olarak Türkiye genelinde ilk beş il içerisindedir.
Yemeklik baklagil üretimi de önemli ölçüdedir.
60-70 bin ton yeşil mercimek üretimi ile ülke genelinde birinci sırayı almaktadır. Son yıllarda üreticiler teşviklerle Modern hayvancılığa yönelmeye başlamışlardır. İlde hayvancılığın teşvik edilmesi gerekmektedir. Sebze üretimi, bağcılık, arıcılık meyve üretimi teşvik edilmelidir.
Yozgat’ta sanayi tesislerinin çoğunluğu gıda sanayinden oluşmaktadır.
Yozgat Organize sanayi 150 hektarlık bir alan üzerine kurulmuş olup buradaki işletmelerde bir çok işçi istihdam edilmektedir.
Yozgat yeraltı kaynakları olarak zengin bir il konumundadır. Bakır, kurşun, çinko, çimento ham maddeleri, demir, feldspat, flüorit, grafit, Kaya tuzu, Linyit ve jeotermal enerji kaynakları bulunmaktadır. Sorgun ilçesinde Yeni Çeltik Kömür üretim işletmesi önemli bir rezerve sahiptir.
İlde iki şeker fabrikası, bir çimento fabrikası ve Tuğla, kiremit fabrikaları ile un fabrikası mevcuttur.
Yozgat termal Kaplıcaları ile oldukça zengin bir il konumundadır.
Saraykent Kaplıcası, Akdağmadeni Karadikmen Kaplıcası, Sorgun Kaplıcaları, Sarıkaya Tarihi Roma Kaplıcası, Yerköy Kaplıcası, Boğazlıyan Bahariye Cavlak Kaplıcası bölgenin önemli kaplıcalarıdır.
Sarıkaya, Sorgun ve Boğazlıyan’da ciddi, Modern tesisler kurulmuş olup turizme açık konumdadır.
Yerköy Kaplıcaları her geçen gün gelişip zenginleşerek tanınmaya devam etmektedir.
Hem iç turizme, hem de dış turizme açılacak konumdadır.
Bu manada İl’e ciddi tesisler kurulmakta, sondaj çalışmaları yapılmakta ve Yozgat Kaplıcaları ile gelişmeyi planlamaktadır. Yozgat Kaplıcaları ülke geneline tanıtılmalıdır. Konutların ısıtılması ve Seracılığın geliştirilmesi anlamında da ciddi çalışmalar mevcuttur.
Yozgat genelinde bulunan kaplıca alanlarının nitelikli tesisler (Termal Kür Merkezleri) kurulmasıyla ülke genelinde kaplıca turizmi açısından merkez olabilecek bir İl konumundadır.
Mutlaka termal kaynakları değerlendirilmelidir.  Yozgat bir kültür ve Medeniyet şehridir. Yozgat yayla turizmi açısından da zengin doğal güzelliğe sahiptir.
Yozgat tarihi mekânları ve doğal güzellikleriyle de gezip görmeye değer bir il’dir.
Yozgat bulunduğu konumı ve başkente yakınlığı ile yatırım yapılabilecek ender kentlerden birisidir.
Hem Yozgat’ın zenginlerini hem de yatırım yapabilecek tüm dostlarımızı  kentimize yatırım yapmaya davet ediyoruz. Bu bir vefa ve vatanseverlik borcudur!.. Zengin doğal kaynakları ile Yozgat sizi bekliyor…

YORUM EKLE