Yozgat Termal Kaynakları İle Turizmi Canlandırabilir

Yozgat Türkiye’nin önemli jeotermal kaynaklarına sahip bir ildir. Yapılan sondaj çalışmalarında Akdağmadeni Karadikmen köyünde 486 metre derinliğinde 50 derece sıcaklıkta saniyede 100 litre debinde sıcak su çıkarılmıştı. Araştırmalar devam ettikçe kaynak sularımızın artacağına inanıyoruz.

Yozgat’ta tarım, hayvancılığın ve ziraatın geliştirilmesi şart ancak bizi öne çıkaracak termal kaynaklarımızdır diyoruz. Geç kalmış olsak da termal kaynakların değerlendirilmesi için yoğun çaba sarfetmek durumundayız.

Yozgat’ta termal kaynakları harekete geçirip hem termal turizmi canlandırmak hem de ekonomik canlılığı sağlamak mümkündür. Hedefimizde termal turizm ve termal kaynakların değrlendirilmesi var. Bu Yozgat için doğru ve isabetli bir tercih olacaktır.

Sorgun, Sarıkaya, Boğazlıyan, Akdağ, ve Yerköy’de doğal sıcak su zenginliğimizi bu güne kadar yeterince değerlendirdiğimiz söylenemez. Genelde banyoda kullandığımız bu şifalı suları sağlıkta ısınmada ve seracılıkta kullanabilme imkanımız vardır. İnşallah bundan sonra bu imkanı değerlendirmek için yeni adımlar atarız.

Yozgat sıcak su kaynağı itibariyle oldukça zenginbir il olduğunu gösteriyor. Çok da gecikmeden bu kaynakların değerlendirimesi, sosyal modern tesislerini kurulması şart. Bir an önce yatırımcılar davet edilip yeni yatırımlar başlamalı ve termal turizm’de Yozgat hak ettiği başarıyı yakalamalıdır.

Boğazlıyyan ilçemizin Cavlak bölgesinde32-44 derece sıcaklıkta bi karbonatlı, klorünlü, sülfatlı sıcak su kaynakları bulunuyor.
Sarıkaya ilçemizde 48 derece sıcaklıkta çıkan su Kaymakamlık ve Belediye tarafından hazırlanan projeyle önceki yıllarda ısıtmada kullanılmaya başlanmış olup buranın tarihi bir hamam olması dikkatleri üzerine çekiyor ve önem arz ediyor. Mevut Termal tesislerde kullanılan sıcak suyun bir bölümü ise ilçe merkezinde 5 yıldızlı turizm ve sağlık tesislerinde kullanılıyor.

Yerköy ilçemizde 44 derece sıcaklıkta klolu, sülfatlı 60 derecede sıcaklık eski ilave sularda termal tesislerde kullanıma devam ediliyor.
Saraykent ilçemizde 70-74 derecede sıcaklıkta sodyum klorürlü, sodyum bikarbonatlı, kalsiyum sülfatlı su bulunuyor ve elektrik üretiminde kullanılması planlanıyor.

Yozgat bölgesinde termal kaynakların bu denli zenginliğine rağmen merkez ilçede sıcak suyun bulunmaması bir kayıp olarak değerlendirilebilir. Bundan önceki sondaj çalışmalarında Yozgat çevresinde de çalışmalar yapılmıştı ciddi bir netice alınmadı.

Yozgat ve İlçelerimizdeki  termal kaynaklarımız iyi değerlendirilirse ilin tanıtımına da çok büyük katkısı olacaktır. Yozgat termal kaynakları bir an önce ciddi, Modern termal tesislerine kavuşturulmalıdır. Yatırıma Firmalar, iş adamları Yozgat’a davet edilmelidir.

Dile getirdiğimiz gibi Yozgat merkez ve ilçelerinde  bu manada sıcaksu sondaj çalışmalarına tabi tutulmasını arzu ederiz.
MTA.nın araştırmaları termal kaynakların olduğu ilçelerde yoğunlaştırtabilir. Mademki Yozgat termal terimde mesafe alabilecek durumda  o halde neden yoğun bir çaba sarfetmeyelim ki?..Devletimiz de termal kaynakların değerlendirilmesi konusunda Yozgatlının yanında olacaktır.

YORUM EKLE