Yozgat’ı Cazibe Merkezi Haline Getirelim Diyoruz da ?

Yozgat yaylaları, kaplıcaları ve geniş ovalarıyla hiç de yabana atılmayacak bir ildir. Göçün ve fakirliğin nedenlerini araştırıp yeterince araştırmanın yapıldığını söyleyemeyiz. Yozgatlı neden göçüyor, Yozgat neden boşalıyor ve Yozgatlı neden fakirleşiyor?’Bunu masaya yatırıp gerekli tedbirleri almayı düşündük mü ?…

Yatırımcıyı Yozgat’a davet edip getirmekte zorlanıyoruz. Yozgatlı işadamlarımız da buna yanaşmıyor. Yozgat’a yatırım yapmak zorunda olduklarını anlatmak  durumundayız. Çözümsüz ve çaresiz değiliz, çözüm de var çare de… Çözüm şehrimize sahip çıkabilmektir.

Şehrinizin göç verdiği ve fakirleştiği bir gerçek. Ne yazık ki insanımız Yozgat’tan göçüyor gidiyor, büyük şehirlere yerleşiyor. Yozgat eriyor, tükeniyor. Bu tükeniş sadece insan gücü değil, yetişmiş eleman ve Servet göçünü de birlikte götürüyor. Onun İçin diyoruz ki Yozgat göçle birlikte fakirlikte çekiyor. Zenginimiz ve iş adamlarımızla birlikte şehrimize sahip çıkabilseydik:
Yozgat bölgenin en gelişmiş ve kalkınmış şehirlerinden birisi olacaktı.

Yozgat’ın sorunu sahipsizlik ve ilgisizlik. Yozgat’ın derdi yatırım ve yatırımcı eksikliği… Bu konuda  siyasilerimize de çok fazla görev düşüyor dersek yanlış ifade etmiş olmayız.  Zenginlerimiz ve bürokratlarımız elini taşın altına koyarlarsa şehrimiz gelişmeye ve kalkınmaya da başlar.

Özel işletmeler ve üretim alanlarını teşvik edebiliriz. Siyasilerimiz de Yozgat’a yatırım konusunda devlet desteğini sağlamış olurlar. Küçük işletmelerin sayısını artırarak devlet desteğinden de yararlanabiliriz. Ayrıca Yozgatlı zenginlerimizi de kendi şehrine yatırım yapmaya başlarsa  şehrimizde üretim de artar ticaret de canlanır.

Zengin termal kaynaklarımız var. Onları da değerlendirirsek iç turizmi canlandırmış oluruz. Yerköy, Sorgun, Sarıkaya, Karamağra ve Boğazlıyan’da termal turizme ağırlık vermemiz modern tesisler kurmamız gerekiyor. Bilindiği gibi Yozgat jeotermal zengini, yatırımların bu konuya kaydırılması da uygun olur. Sıcak sularımızı değerlendirelim istiyoruz. Termal turizmi canlandıralım diyoruz. Yozgat’ın gelişim ayağının biri bu yönde olmalı.

Yozgat da Kalkınmayı başlatmak, ilin çehresini zenginleştirmek bize bağlı; önemli olan el birliği ile şehrimize sahip çıkmak.
Yozgat’ı cazibe merkezi haline getirelim diyoruz bu lafla olmaz. Bu: el, gönül ve para birlikteliği ile mümkün olur.

Yozgat tarım memleketi, Yozgat termal turizm zengini, Yozgat hayvancılık yapmak için elverişli bir şehir; Yozgat maden zengini bir şehir. Ama biz bunların hiç birini yeterince değerlendirdiğimiz söylenemez. Tarım ve hayvancılık konusunda Yozgatlı teşvik edildiği takdirde binlerce insana yatırım sağlayabilecek olan bir ildir.

Ayrıca Yozgat’ta sebze ve meyve üretimini de geliştirmek mümkündür. Şefaatli- Yerköy- Sekili Ovası, Kümbet Ovası, Karanı Dere Vadisi ve Çandır, Çayıralan, Kadışehri, Çekerek bölgesinde meyve ve sebze üretimi için de uygun alanlar mevcuttur. Zaman zaman sera üretimi de denenmiş başarılı sonuçlarda alınmıştır. Termal bölgesinde sıcak sulardan yararlanıp sera bahçeleri kurmak ve yeterli ürün almak da mümkündür. Mersin’e, Antalya’ya artık mazot- benzin yetiştiremiyor ve sebzeyi- meyveyi oldukça pahalı yiyoruz!

Tarımıyla, ziraatıyla, yer altı ve yerüstü zenginliği ile madenleriyle Yozgat ciddiye alınması ve sahip çıkılması gereken bir ildir. Bu şehrin insanlarına yeterince sahip çıkamadığımız için şehir göç veriyor, boşalıyor ve her geçen günde küçülüyor. Yozgat’ın sahibi de yine Yozgatlının kendisidir.

YORUM EKLE