Yozgat’ın İhracatı Artmış Sevinsek mi Üzülsek mi Bilemedim ?

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden edinilen bilgilere göre, Türkiye’nin ihracatı, ocak-kasım döneminde yüzde 14 artışla 231 milyar dolara yükselmiş. Ocak-kasım döneminde ihracatı 1 milyon dolar ve üzerinde olan 79 kent arasında en yüksek artış yüzde 253,9 ile Yozgat’ta görülmüş ve Yozgat’ın ihracatı, 15,47 milyon dolardan 54,75 milyon dolara yükseldiği açıklanmıştır.

Yozgat’ı, yüzde 125,1 ile Muş (4,39 milyon dolar), yüzde 93,6 ile Bingöl (7,73 milyon dolar), yüzde 74,3 ile Nevşehir (149,2 milyon dolar) ve yüzde 60,1 ile Şanlıurfa (230,1 milyon dolar) izledi. Bitlis, Hakkari, Kırklareli, Kars, Bayburt, Sivas, Diyarbakır, Muğla, Aksaray, Kilis, Tokat ve Kırşehir; ihracatı yüzde 25’in üzerinde artan iller arasında yer aldı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden alınan bilgilere göre, Türkiye’nin ihracatı, ocak-kasım döneminde yüzde 14 artışla 231 milyar dolara yükseldi. Bu dönemde iller bazında yapılan ihracat ise (serbest bölgelerden yapılan ihracat hariç) yüzde 11,02’lik artışla 206,46 milyar dolara ulaştı.

Yılın 11 ayında ülke genelinde 62 ilin ihracatı artarken, 11 kentteki azalış tek hane olarak gerçekleşti. Bu dönemde 79 ilin ihracatının 1 milyon doların üzerinde gerçekleştiği görüldü. Sadece Tunceli ve Bayburt’un dış satımı bu rakamın altında kaldı.

Ocak-kasım döneminde en yüksek ihracat 90,6 milyar dolarla İstanbul’dan gerçekleşti. Megakentteki artış yüzde 13 oldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, dünyanın 50’den fazla ülkesine Yozgat’ta ürettiği askeri ekipman ürünlerini ihraç eden Garanti Giyim Kompozit Teknolojileri Fabrikası’nı ziyaret etmiş; Varank, firmanın Yozgat OSB’de bulunan fabrikasında vücut ve araç zırhları ile tekstil, balistik ve kompozit malzemeler üretim hatlarında incelemelerde bulunmuştu.

Denize kıyısı olmayan ve Bozkırın ortasında yer alan Yozgat’ın Çekerek ilçesinde bulunan Süreyyabey Barajı’nda avlanan gümüş balığı, Türkiye’de rağbet görmeyince yaklaşık 400 ton balık dondurulup paketlendikten sonra Almanya, Fransa, Hollanda olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç edilmişti.

Yozgat’ta üretilip , Denizli’de işlendikten sonra Uzak Doğu ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Yozgat’ın Çekerek ilçesinde ağ kafes sistemi ile barajda üretilen somon ve alabalıklar başta Uzak Doğu olmak üzere Avrupa ülkelerinin sofralarını süslüyor.

Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesinde 2000 yılından itibaren bakırdan dekoratif ürünler imalatı yapan bir firma, başta kutsal topraklar olmak üzere dünyanın bir çok ülkesine ürünlerini ihraç ediyor.

Yozgat’ta Çekerek Barajı’nda avlanan tatlı su ıstakozu olarak da bilinen kerevit, birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor.
İlçede çok sayıda ailenin geçimini sağladığı kerevit avcılığı, zorlu ve uzun bir uğraştan sonra Çekerek Barajı’ndan çıkarılıyor.

Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesinde yılda 600 bin gözlük çerçevesinin üretildiği bir fabrika, Türkiye pazarının yüzde 35’ine hitap ediyor. Kadınların yoğun olarak çalıştığı fabrikada birçok aşamadan geçen gözlük çerçeveleri, ülke piyasalarının yanı sıra Avrupa piyasalarını da süslüyor.

Yozgat’ta bakırdan dekoratif ürünler imal eden bir firma, Medine’de Mescid-i Nebevi’deki aydınlatmaların tamamını, Mekke’de ise saray kapıları, korkulukları, duvar ve tavan süslemelerini üreterek kutsal topraklara ihraç ediyor.

Evet ihraç ettiklerimizin listesinde bunlar da var..  Dedik ya: Sevinsek mi, üzülsek mi?… Göç veriyoruz, küçülüyoruz, fakirleşiyoruz derken bu haberler içimizi ısıttı ne yalan söyleyeyim ?… İnşallah ekonomimize kalkınmamıza ve gelişmemize de yansır diyelim !..

YORUM EKLE