banner223

Yozgatlı Milli Güreşçiler ve Rıza Kayaalp !

Dünyaca ünlü pehlivanlar/ güreşçiler yetiştiren Yozgat; milli sporumuz olan güreş dalında ünlü isimler yetiştirmiş tarihe adını pehlivanlar, yiğitler, kahramanlar şehri olarak adını gururla yazdırmış olan bir Anadolu şehridir. Bu kahramanlar son temsilcisi de hemşehrimiz Rıza Kayaalp olmuştur! İnşallah bu son olmayacak Yozgat’tan nice kahramanlar, yiğitler ve güreşçiler yetişmeye devam edecektir. Bu gurura emeği geçenlerin hepsinden Allah Razı, gönülden kutluyoruz onları…

Yozgatlı Koca Bir Yiğit Rıza Kayaalp:
Başkent Budapeşte’de gerçekleştirilen şampiyonanın altıncı gününde milli güreşçimiz  Rıza Kayaalp, grekoromen stil 130 kilo finalinde Rus asıllı İtalyan Danila Sotnikov ile karşılaştı.
Günün son müsabakasında rakibini 4-0 mağlup ederek, kariyerindeki 11. Avrupa şampiyonluğunu kazandı. Güreşçi kardeşimiz hemşehrimiz Rıza Kayaalp’i yürekten tebrik ediyoruz. Allah yolunu bahtını açık etsin!.. Ona emeği geçen hocalarını da kutluyoruz onlardan da Allah Razı olsun!…

En fazla Avrupa şampiyonluğuna ulaşan Türk sporcu unvanının sahibi olan güreşçimiz, kendisine ait rekoru geliştirdi. Rıza Kayaalp’in kariyerinde ayrıca 4 dünya şampiyonluğu, bir olimpiyat ikinciliği ve iki olimpiyat üçüncülüğü bulunuyor.

Rıza Kayaalp: 10 Ekim 1989 tarihinde Yozgat’ın Kavurgalı köyünde dünyaya geldi. İlkokul eğitiminin ardından 2000 yılında Yozgat Güreş Eğitim Merkezi’nde (GEM) Aydın Dal, Mustafa Doğan ve Mustafa Başer gözetiminde Grekoromen Stilde güreşe başladı.

İlk uluslararası madalyasını Yıldızlar kategorisinde 2005 Yılında Arnavutluk Tiran şehrinde 100 kiloda tüm rakiplerini yenerek Yıldızlar Avrupa Şampiyonu olarak kazandı. Aynı yıl Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ Spor Kulübüne transfer olarak Olimpiyat Şampiyonu olan Mehmet Akif Pirim’in gözetimde hem sporda hem de eğitim alanında hızla basamakları tırmanan Kayaalp, 2006 yılında liseden mezun olduktan sonra, Aksaray Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunu kazanarak bu okuldan da mezun oldu.

Çocukluğundan beri güreşin içinde büyüyen Kayaalp, Olimpiyat, Dünya ve Avrupa şampiyonalarında sayısız madalya aldı. Dünya Güreş Birliği tarafından dünyanın en iyi güreşçisi seçildi.

Ve Yozgatlı Pehlivanlar:
Kel Hasan: Sarıkaya ilçesi Hasbek köyündendi. II. Mahmut döneminin en namlı başpehlivanıdır. Sultan Mahmut döneminin son 15 yılında imparatorluğun yegane baş pehlivanı olan Kel Hasan tüm rakiplerini mağlup etmiştir. Pala Mehmet’i yağlı mermer güreşinde yenmesi en büyük başarılarındandır.

Celal Atik: Dünya ve Olimpiyat şampiyonu Celal ATİK 1918 yıtında Boğazlıyan’a bağlı Yazıkışla (Gürden) Köyünde doğmuştu. Her köy çocuğu gibi küçük yagta harman yerlerinde, köy düğünlerin de ve komsu köylerinde gençlerle güreş tutarak güreşe başladı.
1940 yılında Balkan İkincisi, 1946’da Avrupa şampiyonu oldu. 1948’de londra Olimpiyatlarında altın madalya kazandı. 1949 yılında Dünya şampiyonu olan Milli Güreşçimiz aynı yıl aktif güreş hayatından çekildi.

Nasuh Akar: Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu güreşçimiz Nasuh AKAR 1923 yılında Boğazlı yan’ın Yiğitler (Sorsavuş) Köyünde doğdu.
12 yaşın da köyünden ayrılarak orta ve lise tahsilini Eski şehir DDY. Okulunda tamamladı. Esas güreş çalış malarına bu okulda basladı. 1946-1949 Avrupa Londra Olimpiyatları ile 1951 Helsinki Dünya şampiyonasında Türkiye’yi temsil etti. 3 Altın, 19 Gümüş Madalya Kazandı. 1949 İstanbul Avrupa Serbest Güreş Sampiyonasında şampiyon oldu. Yine 1951 Helsinki Dünya Güreş şampiyonasında Dünya şampiyonu oldu. NASUH AKAR Serbest Güreşte Ülkemize Dünya şampiyonluğu kazandıran İlk güreşçidir. Nasuh AKAR 1952’de güreşi bıraktı.

Ömer Suzan:1950’de Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinin Akbenli çiftlik köyünde doğdu, 114 kez millî mayoyu giydi. 1974 Balkan şampiyonu ve Akdeniz Oyunları şampiyonu, bir çok uluslar arası şampiyonlukları var. 12 kez Türkiye şampiyonluğu var.

Erdoğan Koçak: 1951 yılında Yozgat’ın Yerköy ilçesinin Gülebi köyünde doğdu. Güreşçi bir ailenin çocuklarındandır. 1974’te Balkan İkincisi, 1975’de Akdeniz Oyunlarında şampiyon oldu. 5 kez Türkiye şampiyonu ve 75 kez millî olmuştur.

Mustafa Suzan: 1957 Yılında Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinin Akbenli Çiftliği Köyünde doğdu. Güreşe ağabeyi Ömer SUZAN’ın teşviki ile başladı. 1975 senesinde gençler Avrupa 4. ncüsü, 1975 senesinde Balkan üçüncüsü oldu. Yaşar DOĞU ve Tayyar YALAZ Akdeniz Oyunları İkincisi olup 6 kez Türkiye şampiyonudur, 30 defa millî mayo giymiştir.

Sümer Koçak: 1961 senesinde Yozgat’ın Yerköy ilçesinin Gülebi köyünde doğdu. 1980 senesinde Gençler Türkiye Şampiyonu oldu. 1982 senesinde Balkan Şampiyonu oldu. Millî takımın 68 kilosunun değişmez elemanlarından Sümer KOÇAK, 75 kez millî mayoyu giydi. 5 kez büyüklerde Türkiye şampiyonu, Akdeniz oyunları 3’üncüsü olmuştur.

Şevket Ilgaz: 1953 Senesinde Yozgat’ta doğdu 1970 yılında Gençler Türkiye Şampiyonu oldu. Aynı sene İsveç’te Gençler Avrupa Şampiyonası 3’üncüsü oldu. 1973 Dünya Şampiyonasında 4’üncü oldu. Spor hayatına Almanya’da devam etti.

Bu yiğitlerin arasında yine yüzlerce Yozgatlı güreşçi yetişmiş sahalarda Yozgat’ın adını gururla temsil etmişlerdir. Hepsini, hocalarını onlara emek veren tüm güreş sever dostlarımızı canı gönülden tebrik ediyoruz.

YORUM EKLE