ALAÇAM ETYEMEZ ALPARSLAN GÜL ORTAOKULU 12 MART İSTİKLAL MARŞI PROGRAMI

Bu seneki 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü" programının ayrı bir özelliği vardı.O da Mehmet Akif Ersoy'un torunu Selma Ersoy Argon' un programın konuğu olması ve onun anlatımıyla Mehmet Akif'i katılımcıların birinci ağızdan dinlemesiydi.

ALAÇAM ETYEMEZ ALPARSLAN GÜL ORTAOKULU 12 MART İSTİKLAL MARŞI PROGRAMI

Selma Ersoy Argon, "Dedem İstanbul Fatih'te doğdu ve çocukluğu Fatih Camii'nde geçti. 4 yaşında okumaya başladı. Annesi dini eğitim görmesini istiyordu. Babası onun öğretmeni gibiydi. Dedem Farsça, Arapça ve Fransızca'yı ana dili gibi konuşuyordu. Öğretim hayatı zorlu geçmiş ama öğrenmeye doymayan bir insandı. Hocalarının peşinden ayrılmazdı. Onlardan ders almak için sokakta pazarda nerede görürse görsün peşlerinden koşardı. Bir kelime bile öğrenmek için çocuk yaşında tüm gücüyle çabalardı. Ömrünü öğrenmeye ve öğretmeye adamıştır" dedi."Yürürken düşünür, fikirlerini geliştirirdi"



Dedesinin sporcu bir kişiliğe sahip olduğunu söyleyen Argon, "Başka bir özelliği de sportmen oluşuydu. Sporla vücudun ve beynin çok güzel geliştiğini bize anlatır. Şimdinin gülle atma sporuna benzeyen taş atma diye bir spor vardı. Onda birinciydi. Boğazı yüzerek geçecek kadar iyi bir yüzücüdür. Yürümeyi çok severdi. Fatih'teki evinden Halkalı'daki okuluna yürüyerek gidip gelirdi. Yürürken de düşünür ve fikirler geliştirirdi. Aynı zamanda güreşçidir. Hep bir alışveriş halindedir. Kendisine güreş öğretene okuma yazma öğretirdi. Neyzen Tevfik'ten ney üflemeyi öğrenir ama ona da karşılığında Farsça öğretir" diye konuştu. "Dedemin vaaz kayıtlarının kopyası Almanya'da duruyormuş, sesini duymak istiyorum" 

 Dedesiyle ilgili isteğini açıklayan Selma Ersoy Argon, "Dedem Almanya'da bulunduğu sürede camilerde esirlere vaazlar veriyordu. Ve o vaazlar çoğaltılıp cephelerde savaşan Müslümanlara gönderiliyordu. Vaazı dinleyen çok sayıda Müslüman yanlış cephede olduğunu görüp savaşı bıraktı. Bu vaazların kayıtlarının kopyaları Almanya'da duruyormuş. Geçen yıl Köln'de Başkonsolosluğa başvurduk. Arşivden bulunup bize kopyasının verilmesini talep ettik. Dedem iyi bir hatipti. Dedemin vaaz yaparken sesini duymak istiyorum. Bu konuda ümidimi hiç kaybetmedim." dedi.
      Osmanlı Mebusan meclisi ve İlk TBMM nin milletvekili olan dedesinin İstiklal marşı yazılması için açılanyarışmaya ödül konduğu için katılmadığını anlatan Argon daha sonra keninden rica edilmesi üzerine İstiklal Marşını yazdığını ve ödülünü bir hayır kurumuna bağışladığını dile getirdi.Daha sonraki yıllarda Mısır'a gitmek zorunda kaldığını vatanından ayrı kaldığı 11 yıl onu çok üzdüğünü rahatsızlanınca İstanbul'a döndüğünü dile getirdi.Özellikle Mehmet Akif'in son yılları ile ilgili olaylar vevefatı sonrası cenaze merasiminde yaşanan olaylar katılımcılara oldukça duygulu anlar yaşattı.

Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER