Amerika’ da Çocuklar Arasında Bir Garp Salgın

USA’ da Minnesota eyaletinde 20 Eylülden bugüne 6 çocukta ölümcül de olan akut flasit miyelit (AFM) hastalığı teşhis edilmesi endişe yarattı.Sayı az gibi görünebilir ama bu hastalık normalde senede sadece bir vaka tespit ediliyordu.

AFM, USA’ da hastalık 2014’ de 34 eyalette toplam 120 kişide teşhis edildi; 2014-2018 ağustos ayına kadar ise bildirilen toplam hasta sayısı 362 idi.

AFM nasıl bir hastalıktır?

AFM, özellikle sinir sisteminde omuriliğin gri dokuyla dolu olan merkezini etkileyen çocuk felci benzeri bir hastalıktır.

Bu tabloya bazen bir viral (polio, non-polio neterovirüsler, Batı Nil, adenovirüsler gibi) enfeksiyonun sebep olduğu ama çevresel ve genetik faktörlerin de hastalığın gelişiminde rolü bulunduğu düşünülüyor.

Hastalık kol ve bacaklarda kas zayıflığı, kas tonusü ve refleks kaybı ile bazen bir solunum yolları enfeksiyonunu takiben ani olarak ortaya çıkabiliyor,

Hastalarda, göz kapaklarında düşme, göz hareketlerinde kısıtlılık, yüzde çökme, duraklayarak konuşma yutma güçlüğü, kol veya bacaklarda ağrı, idrar yapma zorluğu görülebiliyor.

Solunumla ilgili kasların tutulumunda mekanik solunum gerektiren solunum yetersizliği ve ölüm de gerçekleşebiliyor.

AFM’ nin bilhassa çocuklarda görülmesinin sebebi bilinmiyor.

Minnesota’ da teşhis edilen son vakaların hepsi de 10 yaşından küçüklerdi ve hastaneye yatırılmaları gerekmişti.

Hastalığın herhangi bir ilacı yok ve sadece vakalara göre belirtilere yönelik tedavi yaklaşımları deneniyor.

Hastalık bir viral enfeksiyon sonrası geliştiği için ailelere sık el yıkama, öksürür veya hapşırırken ağzı kapama, hastayken evde kalma gibi genel temizlik kurallarına dikkat etmeleri tavsiye ediliyor.

Gelelim neticeye

Hastalığın 6 çocukta 20 gün gibi kısa bir sürede görülmesi enfeksiyon ihtimalini öne çıkarıyor ama bu bir virüs müdür bakteri midir, çocukların birbirleriyle ilgileri ve ortak özellikleri var mı, hastalık neden sadece bazı çocuklarda görülüyor, bilemiyorum.

İlginç bir salgın.

Kaynak: https://www.cbsnews.com/news/acute-flaccid-myelitis-minnesota-cases-raise-questions/

YORUM EKLE