Annenin Gebe Kalmadan Önce Ne Yediği de Önemli

Annelerin hemen hepsi gebelikleri sırasında yiyip içtiklerinin bebeklerinin sağlığı üzerine etkisi olduğunu düşünür ve gebe kaldığında beslenmesine özel bir önem vermeye başlar.Nature Communications isimli dergide yayınlanan bir araştırma ise annenin hamile kalmadan önceki beslenmesinin bile çocuğun gelişimi üzerine önemli tesirleri olduğunu ortaya koydu.

Araştırmada epigenetik değişikliklere yol açan DNA metilasyonu incelendi.

DNA metilasyonu, bir metil grubunun DNA bazlarından birine ilave olması demektir ve B2, B6, B12 v3 fola gibi vitaminlerin böyle bir etkileri vardır.

Böylece bir gen bölgesine metil grupları ilave olduğunda o genlerin aktivitesi azalır, kendisinden beklenen işleri yerine getiremez olur.

pregnant women eating fish ile ilgili görsel sonucu

Araştırma Gambia’ da, yağmur mevsiminin en yoğun olduğu günlerde gebe kalan kadınlarla yağışların olmadığı bir dönemde gebe kalan iki grup kadın üzerinde yapıldı.

Çeşitli besin ögelerinin varlığı ve miktarları hem anne kanında hem de 2-4 aylık bebeklerin kanlarında tayin edildi.

DNA metilasyonunun yağmur mevsiminde hamile kalan annelerin bebeklerinde annede besin ögeleri seviyelerine bağlı olarak daha yüksek olduğu görüldü.

Anne kanındaki sistein ve homosisteinin de gen ekspresyonunu vücut kitle endeksi (VKE) ile beraber etkilediği belirlendi.

Gelelim neticeye

Adam gibi beslenme sağlıklı yaşamanın temel unsurudur.

YORUM EKLE