Atom Tedavisi Lösemi Riskini Artırıyor

Cleveland Kliniği tarafından yapılan araştırmada iyi diferansiye tiroit kanseri sebebiyle ameliyat edilen ve radyoaktif iyot (RAİ) tedavisi uygulanan hastalarda erken dönemde akut miyeloit lösemi (AML) ve kronik miyeloit lösemi (KML) riskinin anlamlı derecede artmış olduğu ortaya çıktı.

1973-2016 seneleri arasında iyi diferansiye tiroit kanseri dolayısıyla RT ile tedavi edilen hastalara ait veriler üzerinde gerçekleştirilen araştırma ikinci kanser olarak AML gelişen hastaların hayatta kalma süresinin de daha kısa olduğunu gösteriyor.

RAİ tedavisi nedir?

RAİ tedavisi halk arasında “atom tedavisi” adıyla bilinir ve tiroit kanseri ameliyatlarından sonra uygulanır.

Hastalara, laboratuvar ortamında birleştirilen radyoaktif madde ile iyot kapsül şeklinde verilir.

İyot ameliyattan sonra kalmış olan tiroit hücreleri ve varsa lenf bezlerindeki metastazlar tarafından tutulur ve radyoaktif madde bu hücreleri öldürür.

Tiroit kanserlerindeki artışa uygun olarak RAİ tedavisi gören hasta sayısı da tüm dünyada her geçen gün artıyor.

Gelelim neticeye

İyi diferansiye tiroit kanserlerinin önemli bir kısmının overdiagnosis yani gereksiz teşhis olduğu biliniyor.

Overdiagnosis, bir kimsede ömür boyu bir şikâyete sebep olmayacak ve bilhassa da ölümüne yol açmayacak bir hastalığın teşhisi; overtreatment yani gereksiz tedavi de bu teşhis sebebiyle hastalara tedavi uygulanmasıdır.

Buna göre düşük ve orta derecede riskli kanserleri olan hastalar için RAİ tedavisinin lösemi ihtimali yaratması bu tedavinin rastgele herkese yapılmasının ne kadar sakıncalı olduğunu gözler önüne seriyor.

Tarama ve tedavi meraklılarına önemle duyurulur.

YORUM EKLE