Bademcik ve Geniz Etlerinin Alınması Astım, Alerji ve KOAH’a Yol Açıyor

Çocukluk çağında bademcik ve geniz eti alınan çocuklarda solunum yolları, enfeksiyon ve alerjik hastalıkların daha fazla görüldüğü bildirildi.

Araştırma Danimarka’ da 1979-1999 tarihleri arasında doğan 1.189.061 çocuğa ait verilerin 30 seneye kadar takibi suretiyle gerçekleştirildi (1).

İki: Geniz eti alınmasının KOAH riskini 2 mislinden fazla, üst solunum yolları ve konjunktivit riskini hemen hemen iki misli artırdığı belirlendi.

ÜÇ: Her beş çocuktan birinin bademciklerinin alınması bunlarda fazladan bir üst solunum yolu hastalığının ortaya çıkmasına sebep oluyordu.

DÖRT: Bademcik ve geniz eti alınanlarda kronik sinüs ve orta kulak iltihapları ameliyattan bir süre sonra tekrar ortaya çıkıyordu.

BEŞ: Geniz eti alınanlarda uyku apnesi riski daha az bulundu.

Bademcikler ve geniz eti solunum yollarının bekçileridir

Geniz eti, bademcik, apandis gibi organlarımıza ”olmasa da olur” gözüyle bakılır ve ameliyatla alınmalarına çok kolay karar verilir.

Oysa bu dokular burun ve boğazda stratejik olarak yerleşmişlerdir ve vücudun mikroplara karşı ilk savunmasını oluştururlar.

Her ikisi de sıradan et parçası değildir, bunlar bağışıklık sisteminin en önemli parçalarından biri olan lenf dokularıdır.

Bunların alınması sadece solunum yollarıyla ilgili hastalıkların değil Crohn gibi kronik iltihabi bağırsak hastalığı riskini de artırabilir (2).

Gelelim neticeye

BİR: Bademcik ve geniz etlerinin ameliyatla alınması kısa vadede faydalı gibi gözükebilir ama uzun vadede astım, alerji ve KOAH gibi birçok ciddi hastalığa zemin hazırlar.

İKİ: Bu müdahaleler doğru hastalarda sadece uyku apnesi ile ilgili problemleri ortadan kaldırmada işe yarar.

ÜÇ: Bademcik ve geniz eti ameliyatlarına hemen karar verilmemeli, çocuğun bağışıklığının yeterince gelişebilmesi için olabildiğince geciktirilmelidir.

DÖRT: Kulak-burun-boğaz kitaplarının başına “Allah bademcik ve geniz etlerini KBB’ ciler alsın diye yaratmamıştır” diye bir uyarı konması yerinde olacaktır.

YORUM EKLE