Bafra'da Tütün Çalıştayı Startı Verildi

Bafra Zİraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Bafra ilçesmizde 10 Haziran'da 2. Uluslararası "Tütün Çalıştayı" yapılması için Startı verdik dedi..

Bafra'da Tütün Çalıştayı Startı Verildi

Makamda oturmak için elbette ki gelmedik. Geldiğimiz günden bugüne bir çok projeye imza attık. Ben ve yönetimim çalışıyor oturmuyoruz diyen Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, "Bafra'mız ve ovamız için ne gerekiyorsa yapmaya devam ediyoruz. önümüzde bir uluslararası Tütün çalıştayı var. Biz bu çalıştayın 2'incisi olanını Bafra'mızda düzenlemek için Ankara'dan Start verdik. Hedefimiz Bafra ovamızda daha fazla Tütün üretip daha fazla ihracat yapmak, ülke üreticimizin önünü açmak ve tütün satışını yapan üreticilerin hepsini Bafra'da bir araya getirip,yeni insanlarla tanıştırmak.

Tosuner, Ankara'da bakanlık ile gerekli görüşmeler yapılarak Uluslararası Tütün Çalıştayı için düğmeye bastıklarını Bafra'da yapılacak olan çalıştayı mükemmel bir organize ile yapmak istiyoruz. Biz Ziraat Odası önderliğinde yapıyoruz ama sizlerden de destek bekliyoruz. Bundan da hiç şüphem yok" dedi.

Çalıştay hakkında ve tütün üreticilerin sorunları hakkında bilgi veren Tütün Üreticiler Birliği Genel Başkanı Şehmuz Solgun, "Dünya Tütün Üreticileri Birliği ve Avrupa Üreticiler Birliği ile tütün alımını yapan, tütün satışını yapan üreticilerin hepsini Bafra'da bir araya getirmek istiyoruz.

Biz tarlada üreticiyiz. Siz burada alıcı şirketlerimizsiniz.Tek başına içilebilecek bir tütüne sahibiz. Ülkemizde yetişmeyecek tütün çeşidimiz yok. Egemizin ayrı toprak özellikleri, Karadeniz'in ayrı bir güzelliği, Akdeniz'in yine öyle. Doğu, Güney Doğu yine öyle. Arazi sahipleri metropollere göç etmiş, köyleri bırakmış. Köylerimizi boşaltırsak bugün tütün bitecek yarın buğday bitecek. Mısır bitecek, arpa bitecek. 102 bin ton tütün ithalatımız var. 658 milyon da ülkemizden gitmiş. Türkiye'nin 26 ilinde 113 ilçesinde 2 bin 301 köy ve mahallesinde yaklaşık 70 bin tütün üreticimiz bulunmaktadır. 70 bin üreticimiz yaklaşık bu yıl 82 bin ton tütün vermiş, 48 ülkeye 53 bin ton 383 milyon dolar ihracat etmiş. Eğer kaliteli olmasa 48 ülkenin harmanı ve mayası olmaz. Kalite bizde maya olmuşuz ama buna rağmen ithalata da seyirci kalıyoruz. En pahalı tütün Türk tütünü. Malumunuz bir destek görmüyoruz. Makine ekipmanımıza destek alamıyoruz. Üreticimiz tarlaya gidemiyor. Bu vesile ile en pahalı ve en kaliteli de Türk tütünüdür. Uluslararası Tütün Çalıştayımızı 100. yılda burada yapacağız" şeklinde konuştu.

Türkiye'de Uluslararası Tütün Çalıştayı'nın ilkinin 2018 yılında Muş'ta yapıldığı ve Bafra'da yapılacak olan çalışmayın ise ikinci olacağı belirtildi.

Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER