Binlerce Kişinin Kalp Krizi ve Felç Geçirmesine Sebep Olan İlaç

14 sene evvel bugün 80 milyondan fazla insan tarafından kullanılan ve senelik satışları 2.5 milyar doları bulan Vioxx isimli ilaç kalp krizi ve felçlere yol açtığı gerekçesiyle piyasadan çekilmişti.Vioxx 1999’ da ruhsat almış ve 5.5 sene hem etkili ve hem de mide-bağırsaklara olan yan etkilerinin naproksen gibi diğer anti-enflamatuar ilaçlara göre daha az olduğu iddiasıyla leblebi gibi satılmıştı.

Vioxx o zamanlar günümüzün kolesterol hapları gibi yere göğe konamıyordu ve bizde de reçetelerin başköşesini süslüyordu.

Oysa ilacın bu yan etkilerinin önceden bilindiği ama saklandığı anlaşılmıştı; FDA da bunları görmezden gelmişti.

Merck 2007 yılında, Vioxx’dan olumsuz etkilenen hastalara ya da yakınlarına 5 milyar dolara yakın tazminat ödemeyi kabul etmişti.

İlacın piyasadan çekilmesinden sonra bu ilaca methiye düzen bilim adamlarımızdan çıt bile çıkmamıştı.

Gelelim neticeye

İlaç piyasadan çekilmesine çekildi ama göz göre göre kalp krizi ve felçlere mahkum edilen insanların çoğu çektikleriyle kaldı ya da “Vioxx vurduya gitti“.

Bu enfarktüslü kalp seni unutur mu, bu damarları tıkanmış beyin bu ihaneti unutur mu?

Not: Sadece Vioxx’ un değil bu grupta yer alan diğer non-steroit anti-enflamatuar ilaçların da kalp krizi ve felç riskini artırdığı biliniyor. Diğer ilaçlar gibi bu ilaçların da gelişigüzel kullanılmaması gerekir.

Kaynaklar:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp048286

http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/uretici-vioxx-taki-tehlikeyi-gizledi-mi-38672559

YORUM EKLE