Bir Modern Tıp Efsanesi Daha Yerle Yeksan Oldu

Modern ticari tıbbın bir efsanesi daha yerle yeksan oldu ama bu arada hapı yutan da yuttu!

American College of Cardiology ve American Heart Association isimli tıp derneklerinin yeni kılavuzunda, kalp krizi ve felç riskini azaltmak için sağlıklı erişkinlere düşük doz (75-100 miligram) aspirin tavsiyesinden vazgeçildi (1).

Buna karşılık kalp krizi ve felç geçiren, stent konan veya açık kalp cerrahisi uygulanan hastalarda aspirin hayat kurtarıcı olabilir.” (2).

Kısa bir süre önce New England Journal’ de yayınlanan çalışmada da her gün alınan düşük doz aspirinin sağlıklı yaşlılara bir faydası olmadığı, mide-bağırsak ve beyin kanamalarına yol açabileceği, tüm sebeplere bağlı ölüm oranını artırdığı bildirilmişti (3).

Sağlıklı insanlara kalp-damar hastalıkları risklerini azaltmak için aspirin verilmesinin faydası olmadığı gibi iç kanama ve erken ölüm ihtimalini artırabileceği uzun süreden beri biliniyordu ve ben de bunu 5 sene evvel yazmıştım (4).

Gelelim neticeye

BİR: Bilim dünyası, kalp-damar hastalıklarını ve tüm diğer kronik hastalıkları önlemenin en doğru, en emniyetli ve tek yolunun “adam gibi yaşama” olduğunu eninde sonunda kabul etmek zorunda kalıyor ama bu arada hapı yutan yuttuğuyla kalıyor.

İKİ: Adam gibi yaşamanın en önemli unsuru ise “adam gibi beslenmedir”. İşlenmiş un, şeker ve trans yağ bulunan paketlenmiş hazır gıdaların zerresi bile yenmeyecek, hepsi bu!

ÜÇ: Kolesterol haplarının da tıpkı aspirin gibi en azından birincil korumada işe yaramadığı gibi ciddi risklerinin olduğunun ilan edileceği günler de benim “Tıptan Uzak Sağlıklı Hayat” sloganımın tıp kitaplarının başına yazılacağı günler de uzak değil.

YORUM EKLE