Bu Sene Nezle Olacakları ALLAH’ın Şanslı Kulları Olarak Görüyorum

Birçok Avrupa ülkesinden elde edilen veriler, 2009 sezonunda ortaya çıkan H1N1 virüsünün yayılımının o sıradaki rinovirüs epidemisi tarafından kesintiye uğradığını göstermişti.

Rinovirüs ve influenza A veya rinovirüs ve RSV birlikteliğinin araştırıldığı çalışmalarda iki virüsün aynı zamanda tespiti tesadüfen beklenenden önemli ölçüde daha düşük bulunmuştur.

Buruna püskürtülen zayıflatılmış canlı virüs aşılarıyla ilgili küçük bir çalışmada da aşılama sırasında başka bir virüsle enfekte olan çocuklarda influenza aşı suşunun üremesinin azaldığı gözlemlenmiştir.

Farelerde yüksek dozda rinovirüs inoküle edilmesinin influenza A enfeksiyonunu zayıflattığı da gösterilmiştir.

21 yaşından büyük bir grupta üç kış mevsimi boyunca yürütülen araştırmada da solunum yollarındaki bir virüs enfeksiyonunun başka bir enfeksiyonu önleyebileceği gösterildi.

Önceden interferon tedavisi veya rinovirüslerle önceden bir enfeksiyonun influenza A virüsü üremesini baskıladığı, önceki rinovirüs enfeksiyonunun influenza A enfeksiyonu erken dönemlerinde ISG ekspresyonunu büyük ölçüde artırdığı ve ISG indüksiyonunun önlenmesinin rinovirüs enfeksiyonundan sonra influenza A çoğalmasını sağladığı tespit edildi.

Bu olayın birkaç sebebi olabilir

BİR: Bir virüsün reseptörü bloke etmesi diğer virüsün de hücreye girmesini engelleyebilir.

İKİ: Hücre kaynakları için virüsler arası rekabet etkili olabilir.

ÜÇ: Bir virüse bağlı olarak gelişen hazır veya doğuştan bağışıklık başka bir virüse karşı koruyucu olabilir.

DÖRT: Antiviral interferon cevapları belirlyicidir.

Rinovirüs veya diğer RNA virüsleriyle enfeksiyonlar belirtiye yol açmıyor olsalar bile hava yollarında interferonla uyarılan genleri (interferon-stimulated genes=ISGs) aktive edebilir.

Bu cevap hazır bağışıklık tarafından virüse ait nükleik asitlerin tanınmasıyla başlar ve tip I ve tip III interferon sentezi ve antiviral ISG’ lerin aktivasyonuna yol açar.

İnterferon sentezinin genetik veya sonradan bozulmuş olduğu kişilerde havayollarındaki ISG ekspresyonu baskılanacağı için birden fazla virüsle aynı anda enfeksiyonlar daha sık görülecektir.

Solunum yolları virüsleri yakında dolaşıma çıkacaklar

Önümüzdeki günlerde hem influenza hem diğer solunum yolları virüsleri dolaşıma çıkacaktır.

Virüsler arası etkileşimin (viral interference) KOVİD salgınının seyrini değiştirmesi mümkündür çünkü KOVİD virüsü de tıpkı influenza ve rinovirüsler gibi interferonla baskılanmaktadır.

Ne var ki KOVİD virüsü reseptörü ACE-2’ nin de bir ISG olduğu hesaba katıldığında rinovirüs-KOVİD etkileşimini belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu açıktır.

DİKKAT: “Geçen yıl Avustralya’ da gripli sayısı 289.731 iken bu yıl sadece 21.156. Sebep, maske + mesafe + temizlik + seyahat yasakları, okulların kapatılması ve karantina mı yoksa “virüs interferensinin ” de etkisi var mı? Araştırılmaya değer çok önemli bir mevzu!”

Melbourn’ da bir laboratuvara grip aşısı üretimi için her gün 500 bin tavuk yumurtası gönderiliyormuş. Avustralya’ lara tavsiyem şudur ki: O yumurtaları ziyan etmesinler, yesinler, görecekler çok daha sağlıklı olacaklar. Kaynakhttps://twitter.com/drahmetrasim/status/1316491441867288578?s=20

Gelelim neticeye

2009’ da rinovirüslerin H1N1 salgınını baskılaması gibi bu sene de rinovirüs enfeksiyonlarının KOVİD salgınını etkilemesi ihtimal dâhilindedir.

Rinovirüsler adeta bir aşı vazifesi görebilir, nezle geçirenler bu sayede KOVİD’ den korunabilir.

Nezle olacakları Allah’ ın şanslı kulları olarak görüyorum.

Kaynak: https://www.thelancet.com/journals/lanmic/article/PIIS2666-5247(20)30114-2/fulltext#

NOT 1: Vücut hücreleri tarafından sentezlenen bir protein olan interferon birçok virüse karşı aktif bir müdafaa oluşturur.

NOT 2: Viral interferens, bir virüs enfeksiyonunun aynı sınıftan veya başka türden virüslere karşı geçici koruma sağlamasıdır.

YORUM EKLE