Çocukluk Döneminde Batı Tipi Beslenme Bağırsaklardaki Yararlı Bakterileri Olumsuz Etkiliyor

Ana kucağında başlayan beslenme alışkanlıklarının ömür boyu devam ettiğini, bunun için de adam gibi beslenme prensiplerinin ta bebeklikten itibaren uygulanmaya başlanması gerektiğini savunuyorum.

Fareler üzerinde yapılan yeni bir araştırmada da insan hayatında 6 seneye tekabül eden 8 haftalık bir arınma döneminden sonra başlanan Batı tarzı beslenmenin bağırsak bakteri zenginliği ve çeşitliliğini azalttığı ortaya kondu.

Bu hayvanların bağırsaklarında Muribaculum intestinale türü bakterilerin nispi bolluğunda da azalma tespit edildi.

Bu sonuçlar, önemli bir arınma döneminden sonra yetişkin mikrobiyomu üzerinde uzun süreli etkilere sahip olan çocuk diyetinin ilk belgelerinden birini oluşturmaktadır.

Gelelim neticeye

Çocuklar emebildikleri kadar anne sütüyle beslenmeli, üzerinde “bebeler” için üretildiği yazsa bile asla işlenmemiş ve paketlenmiş ek gıdaların zerresi bile yedirilmemelidir.

Özellikle de işlenmiş tahıl ve şekerli gıdalar eve sokulmamalıdır.

USA’ nın KOVİD salgınından en büyük darbeyi yiyen ülke olmasının arkasında yatan en mühim sebep bebeklikten itibaren endüstriyel gıdalarla beslenmedir.

Kaynaklar:

1. https://www.aa.com.tr/tr/saglik/cocukluk-donemindeki-bati-tipi-beslenme-bagirsaklardaki-yararli-bakterileri-olumsuz-etkiliyor/2135352

2https://jeb.biologists.org/content/early/2021/01/10/jeb.239699

***

Anadolu Ajansı‘ nın haberi:

“Theweek.in”in haberine göre, ABD’nin California eyaletindeki UC Riverside Üniversitesinden bilim insanları, erken yaşlardaki beslenme alışkanlıklarının “mikrobiyom”a etkisini araştırdı.

Bilim insanları, çocukluk çağlarındaki “fast food” veya abur cubur tüketiminin yoğunlukta olduğu “batı tipi beslenme” tarzının, bağırsaklardaki yararlı bakteriler üzerinde uzun süreli olumsuz etkileri olduğunu ortaya koydu.

Fareler üzerinde yapılan çalışmada, bilim insanları, erken yaşlarda sağlıksız şekilde beslenen olgun farelerin bağırsak bakterilerinin toplam sayı ve çeşitliliğinde önemli bir düşüş tespit etti.

Bilim insanları, bağırsak bakterilerinin farelerin yaptığı egzersiz miktarına duyarlı olduğunu ortaya koysa da çocukluk dönemindeki “batı tipi beslenme”nin yine bu dönemdeki egzersizlere göre mikrobiyom üzerinde daha kalıcı etkileri olduğunu buldu.

Araştırma ekibinden fizyolog Theodore Garland, yağ ve şeker oranı yüksek “batı tarzı” beslenmenin ergenlikten 6 yıl sonrasına kadar bağırsak bakterileri üzerinde etkisi olduğunu gözlemlediklerini söyledi.

Araştırmanın sonuçları, Journal of Experimental Biology’de yayımlandı.

YORUM EKLE