“Samsun Turizm Elçisiyim” proje gezileri sürüyor

Bafra Şehit Erkut Yılmaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi “Samsun Turizm Elçisiyim” projesi kapsamında Akdağ Kayak Merkezi’nde.

“Samsun Turizm Elçisiyim” proje gezileri sürüyor

Bafra Şehit Erkut Yılmaz Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, ''Samsun Turizm Elçisiyim'' projesi kapsamında 4. gezilerini Ladik Akdağ Kayak Merkezi’ne yaptı. Proje kapsamında Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, Nebiyan Dağı ve Ayvacık gezilerinden sonra Samsun’un güzel ilçelerinden Ladik ilçesi programa dahil edildi.

Bafra Şehit Erkut Yılmaz Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, yaşadığı şehrin kültürel miraslarını, tarihi ve kültürel zenginliklerini tanıtmak amacıyla ''Samsun Turizm Elçisiyim'' projesi kapsamında plan dahilinde Samsun'un tarihi ve coğrafi önemli olan yerlerini kendi imkanları ile ziyaret ederek, Samsun’u tarihi ve kültürel değerleriyle tanıyor, tanıtıyor. Gezilerden elde edilen görüntülerle Samsun Turizm Haritasının hazırlanması hedefleniyor.

Gezi programı Çakallı mevkiinde yenilen Çakallı Melemenin yenilmesi ile başladı. Çakallı Melemeninin diğer melemenlerden tereyağı, kaşar peyniri ve yumurta sarısı kullanılması yönüyle farklıdır. Tamamen doğal ürünlerden yapılan melemen pişirme tekniği ve sunumu ile farklılık göstermektedir. Yemek pişirildiği tavada servis edilmektedir. Kıvamının tutturulmasının ustalık gerektirdiği bilinmektedir. Çakallı Melemeni için Türk Patent Enstitüsü Başkanlığına coğrafi işaretlerin korunmasına ilişkin tescil talebi olduğu öğrenilmiştir.

Alınan kahvaltıdan sonra Ladik Akdağ Kayak Merkezi’ne gidildi. Telesiyej turundan sonra kızaklar kiralanarak eğlenildi. 1510 rakımlı tesislerde yoğun bir sezon yaşadığı görüldü. Çekilen fotoğraflardan sonra tekrar Çakallı mevkiine gelindi.

13. yüzyılda Anadolu Selçuklu Devleti Hükümdarı 2. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde yapılan tarihi İpekyolu üzerindeki restorasyon çalışması tamamlan ve Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen Taşhan Restaurant gezildi ve öğlen yemeği yenildi. Yemekte Samsun yöresinde meşhur olan ve sezonu açılan Kaz Tiridi tercih edildi.  Kaz Tiridi Samsun'un her ilçesinde yapılmakla birlikte daha çok iç bölgelerde yoğun olarak yenilmektedir. Tirit kazı, özellikle Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında besiye alınmaktadır. Kaz özel bölmelerde hareketsiz kalması sağlanarak 3-4 hafta beslenir. Besi, mısır ve buğday yarması ile beslenir. Hareketsiz kalan kaz, besi ile hem yağlanır hem de vücuttaki toksin maddelerin atılımı sağlanaraksağlıklı bir besin haline getirilmiş olmaktadır.

Kaz eti parçalara ayrılarak bulgu pilavın üzerine konularak ve yağlanmış yufka ile yenilen Kaz Tiridinin 27.12.2011 tarihinde 174 sayılı kararla mahreç türünde coğrafi işaret alarak tescilletildiği öğrenildi. Kaz Tiridine yoğun talep olduğu da öğrenildi.

Taşhan’ın il özel idaresinin 'İpek Yolunda Bir Durak Çakallı Han' projesi kapsamında restore edildiği öğrenildi. Ankara-Samsun güzergahında bulunan Kavak ilçesi Çakallı mevkiindeki Taşhan, 2001 yılında Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescil altına alınmıştır. Bir dönem köylü vatandaşların depo ve ahır olarak kullandığı tarihi yapının giriş kapısı süslemeli taşlarla süslü. 24 adet küçük bölmelerden oluşan Taşhan'ın, tarihi İpek Yolu'nda ticaret yapan kervanların en uğrak mekanlarından biri olduğu belirtiliyor. 


Proje yürütme ekibi gezilerin Haziran ayına kadar süreceğini amaçlarının Samsun’u tanımak ve tanıtmak olduğunu belirttiler.

Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER