Eklemlerin İlacı Paça Çorbası ve Kemik Suyudur

Hocam, benim sol dizimde kıkırdak zedelenmesi teşhisi konuldu. Gittiğim doktor da ameliyat a sıcak bakmıyor. Dizime prp uygulanacak ve beslenme desteği olan Glucosamine & Chondroitin  3 ay kullanmamı öneriyor. Biliyorum ki siz bu tarz ürünlere sıcak bakmıyorsunuz maalesef ben de çok kullanmaktan yana değilim. Bu ürün yerine bana önerebileceğiniz bir şey var mıdır?

EKLEMLERİN İLACI KELLE PAÇA ÇORBASIDIR

Glukozamin, eklem kıkırdağının ana bileşeni olan glikozaminoglikanların öncü maddesi olduğu için bunun gıda takviyesi olarak alınmasının kıkırdak yapıyı etkileyebileceği düşünülebilir ama bunun osteoartrit tedavisinde işe yaradığını gösteren yeterli klinik çalışma yoktur.

USA’ da Milli Sağlık Enstitüsü (NIH) tarafından desteklenen GAIT ve başka birçok randomize çalışmada glukozamin, kondroitin ve glukozamin-kondroitin kombinasyonlarının diz osteoartriti ağrısına plasebodan farklı bir etkisi olmadığı sonucuna varıldı (1, 2, 3, 4).

Glukozaminin etkili olduğunu gösteren araştırmalar, metot hataları olan, az sayıda denek ihtiva eden, kısa süreli ve endüstri tarafından desteklenen çalışmalardır (5, 6).

2008’ de yayınlanan bir meta-analizde, glukozamin, kondroitin ve bunların kombinasyonlarının eklem ağrısını azaltmadığı, eklem aralığı daralması üzerine etkisi olmadığı sonucuna ulaşılarak bu ürünlerin ödeme kapsamına alınmaması ve yeni hastalara da yazılmaması tavsiyesinde bulunuldu (7).

İlaç endüstrisi tarafından maniple edilen tıbbi fetva kurumu FDA bile glukozamin & kondroitin ikilisine onay vermiyor (8).

Köpek balığı kıkırdağı da hikâye

Alternatif tıbbın en gözde ürünlerinden biri de köpek balığı kıkırdağıdır. Amerika’ da ve Avrupa ülkeleri piyasasında bu kıkırdağın düzinelerce formu var.

Besin desteği kategorisinde satılan kıkırdakta başta kolajen, aminoasitler, mineraller (kalsiyum, fosfor, sodyum) ve glukozaminoglikan olmak üzere pek çok kimyasal madde bulunuyor.

Bu maddelerin hepsinin vücutta sayısız olayda rolleri olduğu doğrudur ama bu, dağdaki herhangi bir ot veya herhangi bir ağacın yaprağı için, hatta davul tozu ve minare gölgesi için de geçerlidir.

Mesela sadece kalsiyumun sağlıklı hayat için şart olduğunu gösteren binlerce araştırma olması içinde kalsiyum bulunan bir ürünün tedavi edici etkisi olduğunu gösteren bir kanıt değildir.

Köpek balığı kıkırdağına umut bağlayanlara ve bu etkinliği bilinmeyen bu ticari ürüne dünyanın parasını harcayanlara birkaç sözüm var:

BİR: Köpek balığı kıkırdağının bir takım hastalıklara iyi geldiğini ve özellikle de kanseri durdurduğu veya yavaşlattığını gösteren hiçbir güvenilir bilimsel araştırma yok. Bu ürün bir şehir efsanesinden başka bir şey değil.

İKİ: Köpek balıklarının ve benzeri balık türlerinin kansere yakalanmadıklarının doğru olmadığı da ortaya çıktı. Bugün köpek balıklarında en az 42 tür kanser geliştiği biliniyor.

ÜÇ: Köpek balığı kıkırdağında gerçekten de tümörlerde damar oluşumu önlediği ileri sürülen etkili bir protein olsa bile ağız yoluyla alınan kıkırdak sindirim sisteminde hazmedileceği için bunun etkili olması asla mümkün değil (9).

Gelelim neticeye

Eklem hastalıkları için paranızı bir faydası olmadığı gibi başınıza türlü dertler açabilecek bu tür saçma sapan ilaçlara harcamayın.

Eklem sağlığının temel ilacı “kemik suyu” ve “limonlu, sirkeli, baharatlı paça çorbası” dır.

İlacın bir kutusu ortalama 100 liraya satılıyor; siz bu paraya aylarca karnınızı da doyurursunuz, eklemleriniz de rahat eder.

Kaynaklar:

1. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa052771

2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15478160

3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11934964

4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18821708

5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18756654

6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15846645

7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20847017

8. http://www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/LabelingNutrition/ucm073400.htm

9. http://ahmetrasimkucukusta.com/2010/07/09/yazilar/elestirel-yazilar/alternaif-tip/megerse-omega-3-de-kopek-baligi-kikirdagi-da-ise-yaramiyormus/

YORUM EKLE