banner221

Evdeki Kimyasallar Çocukların Bağırsak Bakterilerini Etkiliyor

3-6 yaş arası çocukların idrar ve dışkı örneklerinde, tekstil, ev eşyaları, elektronik aletler, bakım ürünleri gibi günlük hayatta yaygın olarak kullanılan ürünlerde bulunan yarı uçucu organik bileşikler, bakteri ve mantarlar incelendi.

Dışkı ve idrarların yüzde 95’ inde 29 yarı uçucu bileşiğin varlığı gösterildi.

Solunum, sindirim veya deri yoluyla vücuda girebilen bu kimyasalların alerji, semen kalitesi bozukluğu, düşük doğum tartısı, çocuklarda gelişme geriliği ve hatta kanserle ilişkilerini gösteren çalışmalar vardı.

Bu araştırma ile iç ortam havasını kirleten bu kimyasallara maruz kalma ile bazı bağırsak bakterilerinin azaldığı da gösterilmiş oldu.

Clostridiales ve Bifidobacteroidiales sınıfı gibi önemli bakterilerin etkilenmediği ama gıdaların emiliminde önemli rolleri olan ThermogemmatisporalesStigonematales ve Legionelles türlerinin PFAS’ ların varlığında zarar gördükleri belirlendi.

Bu bakteri gruplarında yer alan BacteroidesPrevotella ve Ruminococcusare türleri bağırsaklarda az sayıda bulunurlar ve bundan dolayı da sayılarındaki azalma önem kazanır.

Bunlar, besinlerin parçalanması, bağışıklık sisteminin korunması ve metabolizmanın düzeninden mesuldür.

Gelelim neticeye

Bu araştırma, ev ortamında maruz kalınan uçucu kimyasalların vücudu bağırsak bakterileri üzerinden etkileyebileceğini gösteriyor.

Bağırsak bakterilerinin bileşiminin değişmesinin obeziteden diyabete ve kalp krizi-felç, kanserlere kadar birçok hastalığa zemin hazırladığı da çok iyi biliniyor.

Kronik hastalıkların kökeninin çocukluk çağlarına dayanmasına şaşıran olur mu acaba?

YORUM EKLE