Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç'tan dezenformasyon açıklaması

 Basın İlan Ku­ru­mu Genel Mü­dü­rü Cavit Er­kı­lınç, de­zen­for­mas­yo­nun ba­sı­nı iti­bar­sız­laş­tır­dı­ğı­nı, artık ba­sı­nın bir silah ola­rak kul­la­nıl­ma­ya baş­lan­dı­ğı­nı söy­le­di.

 Basın İlan Ku­ru­mu Genel Mü­dü­rü Cavit Er­kı­lınç, de­zen­for­mas­yo­nun ba­sı­nı iti­bar­sız­laş­tır­dı­ğı­nı, artık ba­sı­nın bir silah ola­rak kul­la­nıl­ma­ya baş­lan­dı­ğı­nı söy­le­di.
Er­kı­lınç, Konya'da bir otel­de dü­zen­le­nen Ga­ze­te Sa­hip­le­ri ve Tem­sil­ci­le­ri Bölge Top­lan­tı­sı'nda, medya ve Basın İlan Ku­ru­mu'nun bir­bi­rin­den ayrı dü­şü­nü­le­me­ye­ce­ği­ni, med­ya­yı, basın ku­ru­luş­la­rı­nı birer iş or­ta­ğı gibi gör­dük­le­ri­ni dile ge­tir­di.
Basın İlan Ku­ru­mu'nun il­gi­li ka­nun­la be­lir­len­miş de­net­le­me gö­re­vi­ni ye­ri­ne ge­ti­rir­ken bazı ke­sim­ler­ce eleş­ti­ril­di­ği­ni ak­ta­ran Er­kı­lınç, "Bizim bu de­ne­tim­le­ri yap­ma­ma­mız suç. Çünkü bize 'De­net­le­yin. De­net­le­mek zo­run­da­sın. Ben sana ka­mu­nun ma­lı­nı, pa­ra­sı­nı tes­lim et­mi­şim. Sen bunu da­ğıt­mak­la yü­küm­lü­sün ve do­la­yı­sıy­la de­net­le­me­yi de düz­gün yap­ma­lı­sın' de­ni­li­yor." ifa­de­si­ni kul­lan­dı.
Ana­ya­sa Mah­ke­me­si ka­rar­la­rı­na uygun şe­kil­de "Basın Ahlak Esas­la­rı" ko­nu­sun­da ka­rar­lar al­dık­la­rı­nı, ken­di­le­ri­ne gelen şi­ka­yet­ler doğ­rul­tu­sun­da de­ğer­len­dir­me­ler yap­tık­la­rı­nı an­la­tan Er­kı­lınç, gelen şi­ka­yet­le­rin yüzde 90'ından faz­la­sı­nı red­det­tik­le­ri­ni ancak basın ah­la­kı açı­sın­dan ciddi şe­kil­de "iti­bar su­ikas­tı", "de­zen­for­mas­yon" sa­yı­la­bi­lecek ko­nu­lar­da ge­rek­li ka­rar­la­rı ver­dik­le­ri­ni vur­gu­la­dı.
Buna rağ­men Basın İlan Ku­ru­mu'nun al­dı­ğı bazı ka­rar­la­rın si­ya­si ze­mi­ne çe­kil­di­ği­ne, ku­ru­mun hedef ha­li­ne ge­ti­ril­di­ği­ne de­ği­nen Er­kı­lınç, Basın İlan Ku­ru­mu'nun de­net­le­me hak­kı­nın Ana­ya­sa Mah­ke­me­sin­ce de be­lir­til­di­ği­ni, adil bir şe­kil­de gö­rev­le­ri­ni yap­ma­ya devam ede­cek­le­ri­ni söy­le­di.


"Ba­sı­na des­tek" mü­ca­de­le­si ver­dik­le­ri­ni, ver­me­ye de devam ede­cek­le­ri­ne işa­ret eden Er­kı­lınç, yasal dü­zen­le­me­ler sü­re­cin­de de ga­ze­te­le­rin, basın ku­ru­luş­la­rı­nın ayak­ta ka­la­bil­me­si için el­le­ri­ni taşın al­tı­na koy­duk­la­rı­nı kay­det­ti.
- "Ba­sı­na bir ka­li­te gel­me­li"
Er­kı­lınç, bu mü­ca­de­le sı­ra­sın­da kit­le­le­ri yan­lış yön­len­di­ren ha­ber­ler­le, ka­mu­oyu­na ve­ri­len yan­lış bil­gi­ler­le de kar­şı­laş­tık­la­rı­nı be­lir­te­rek, "De­zen­for­mas­yon ba­sı­nı ka­li­te­siz­leş­ti­ri­yor, iti­bar­sız­laş­tı­rı­yor. Artık basın bir silah ola­rak kul­la­nıl­ma­ya baş­lan­dı. Yerel yö­ne­ti­ci­le­re karşı, ülke ik­ti­da­rı­na veya mu­ha­le­fe­ti­ne karşı hiç fark et­mi­yor." dedi.
De­zen­for­mas­yon ör­ne­ği ola­rak son dö­nem­de ya­şa­nan "Kız Ku­le­si'ndeki res­to­ras­yon ça­lış­ma­la­rı"na ve "İstan­bul'daki met­ro­büs ka­za­sı"na iliş­kin yan­lış id­di­alar­dan bah­se­den Er­kı­lınç, "Bu tür şey­ler ba­sı­nı­mı­zı ciddi bir şe­kil­de iti­bar­sız­laş­tı­rı­yor. Buna bir çözüm bul­ma­mız lazım. Tek­rar, es­ki­den ol­du­ğu gibi basın, gerek yerel gerek ulu­sal mec­ra­lar­da gü­ve­ni­lir­li­ği­ni ka­zan­ma­lı. Yani basın bir şey di­yor­sa, yorum fark­lı ola­bi­lir, mu­ha­le­fet veya des­tek­le­yi­ci amaç­lı ola­bi­lir ama yalan haber ol­ma­ma­lı. Ba­sı­na bir ka­li­te gel­me­li." diye ko­nuş­tu.
Er­kı­lınç ko­nuş­ma­sı­nın ar­dın­dan Konya, Af­yon­ka­ra­hi­sar, Ak­sa­ray, An­tal­ya, Bur­dur, Is­par­ta ve Ka­ra­man'dan gelen ga­ze­te sa­hip­le­ri ve tem­sil­ci­le­ri­nin so­ru­la­rı­nı ya­nıt­la­dı, yerel ga­ze­te­le­rin so­run­la­rı­nı din­le­di.
Basın İlan Ku­ru­mu Konya Şube Mü­dü­rü Ali Aktaş da top­lan­tı­ya ev sa­hip­li­ği yap­mak­tan duy­du­ğu mem­nu­ni­ye­ti dile ge­ti­re­rek, ga­ze­te­le­rin ve basın ku­ru­luş­la­rı­nın ya­nın­da yer al­ma­ya devam ede­cek­le­ri­ni be­lirt­ti.

Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2022, 19:52

Muhammet SÖYLEMEZ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER