"Tabiatın Kalbi Bolu" çalıştayı

- Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: - "Tabiat güzellikleri ve zenginlikleri açısından Türkiye dünyada bir numara ama bizim bunu değerlendirmemiz lazım" - "Bolu'ya en azından 5 milyon turistin gelmesi gerekir çünkü Bolu müstesna bir yer, müstesna bir şehir" - "Dünyanın en güzel terapi ormanı Bolu'da. Kardeşim Tayland'a falan gitmene gerek yok. 2 saat sonra buradasın"

BOLU (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Tabiat güzellikleri ve zenginlikleri açısından Türkiye dünyada bir numara ama bizim bunu değerlendirmemiz lazım." dedi.

Eroğlu, Abant Tabiat Parkı'nda, Bolu Valiliği, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Bolu Belediyesi ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi tarafından düzenlenen "Tabiatın Kalbi Bolu" çalıştayına katıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan Eroğlu, bu toplantının önemli olduğunu, çok iyi neticeler çıkacağına inandığını söyledi.

Bolu'ya gelen turist sayısını 400 binlerden 1,5 milyona çıkarttıklarını anlatan Eroğlu, "Bolu'ya en azından 5 milyon turistin gelmesi gerekir çünkü Bolu müstesna bir yer, müstesna bir şehir. Ankara'ya 1,5 saat mesafede, İstanbul'a 2-2,5 saat mesafede. Yani 20 milyon nüfusun tam ortasında. Ayrıca yurt dışından da çok ciddi bir potansiyeli buraya çekme ihtimali var. Bu yüzden Bolu'nun bahtı açık." dedi.

Eroğlu, Türkiye'nin tabiat turizmi açısından çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu dile getiren Eroğlu, şöyle devam etti:

"Ben dünyada birçok ülkeyi gezdim. O açıdan gerçekten Türkiye dünyanın en güzel cenneti diyebilirim. Memleketimizin, vatanımızın kıymetini çok iyi bilmemiz lazım. Mesela flora-fauna açısından baktığımız zaman bitki çeşitleri açısından kıta Avrupasına denk. Bütün Avrupa ülkelerine denk bir biyolojik çeşitlilik var. 12 bin 500 bitki türü. Bunun da 3 bin 600'ü endemik. Yani sadece Türkiye'de var. Başka yerde yok. Bunun içinde de şifalı, hastalıkları yok eden 360 tane tür var ki bunlardan yeteri kadar istifade edemiyoruz. Tabiat güzellikleri ve zenginlikleri açısından Türkiye dünyada bir numara ama bizim bunu değerlendirmemiz lazım."

Turizm şurasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yılda 50 milyon turist, 50 milyar dolar turizm geliri hedefini belirlediğini anımsatan Eroğlu, "Tabii turizm denince termal turizmden sağlık turizmine, tabiat turizminden deniz turizmine kadar hepsi var ama bize de verdiği hedef şu, özellikle tabiat turizminde dünyada ilk 5'e girme hedefini ortaya koydu. Dolayısıyla biz bu konuda hemen kolları sıvadık. Tüm Türkiye'de 81 ille ilgili tabiat turizmi master planı ve bununla ilgili eylem planlarını hazırladık. Bunlarla ilgili çeşitli toplantılar yapıldı. 81 ille alakalı o kadar çok potansiyel var ki tarif etmem mümkün değil ama bunu bütün dünyaya tanıtmamız gerekiyor. " diye konuştu.

Eroğlu, Türkiye açısından en önemli turizm kolunun tabiat turizmi olduğuna dikkat çekerek, deniz turizminde gelen turistin en fazla 600 dolar veya bin dolar harcadığını, tabiat turizmine gelenlerin 6 bin dolardan 10 bin dolara kadar harcama yaptığını vurguladı.

- Korunan alanlar

Bakanlık olarak Türkiye'de korunan alanların sayısına her geçen gün yenisini eklediklerini dile getiren Eroğlu, şunları söyledi:

"Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü olarak daha önce 175 korunan alan varken biz korunan alanları da arttırdık 557'ye çıkardık. 4 misli arttırmışız. Daha önce 9 milyon dekarlık bir alan korunurken şimdi 30 milyon dekar alan koruma altına alındı. Şimdi herkes konuşuyor. 'Ormanlar bitiyor mu?', yok 'ormanlar yok oluyormuş', 'sulak alan yok oluyormuş.' Yok öyle bir şey. Koruyan biziz. Ayrıca milli park sayısını 33'ten 43'e çıkardık. En son milli parkımızı da Malazgirt Meydan Muharebesi Milli Parkı olarak ilan ettik. Sarıkamış Milli Parkı'nı hazırlıyoruz. Sakarya Meydan Muharebesi Milli Parkı, Çanakkale'deki bütün şehitlikleri hazırlıyoruz. Çanakkale Geçilmez Destanı Tanıtım Merkezi'ni biz inşa ettik. Kültür Bakanlığına devrettik."

Bakan Eroğlu, 16 olan tabiat parkı sayısını da 226'ya çıkardıklarını vurguladı.

- "Bolu cennet gibi bir diyar"

Konuşmasının son bölümünde ise Bolu özelinde yapılan çalışmaları anlatan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Bolu gerçekten tabiat güzellikleri bakımından bir inci şehir. Ben hatta şöyle bir slogan kullanalım diye teklif etmiştim. 'Cenneti dünyada iken tecessüm etmek isteyen Bolu'ya gelsin' demiştim. Hakikaten cennet gibi bir diyar. Yüzde 65'i orman. Dolayısıyla burayı korumamız gerekir. Bolu'ya ne yapılsa azdır. Bolu'da 17 mesire yeri kurduk. Korunan alanlar dışında. Normalde şu an Bolu'da 19 tane korunan alan var. Ayrıca orman teşkilatımızın da mesire alanları var. Dünya çapında mükemmellik ödülü almaya 41 tane bizim korunan alan, hak kazandı. Bunların 3'ü de Bolu'da. Milli Parklar'ı tebrik ediyorum. Dünyadaki en mükemmel, en güzel korunan alanlardan 3 tanesi Bolu'da. Bununla da gerçekten gurur duyuyoruz."

- Bolu'da, "Terapi Ormanı" kurulacak

Eroğlu, İzmir'de yaşayan bir kadının kendisine terapi için Tayland'a gittiğini söylemesi üzerine bu alanda da çalışma yapmaya başladıklarını belirterek, şunları söyledi:

"O hanımefendiye, 'İzmir’den Tayland'a niçin gidiyorsun? Narlıdere'nin hemen üstüne güzel bir terapi ormanı kurayım' dedim. Şimdi terapi ormanı kurduk. Burada da hemen bir terapi ormanı kuralım. Dünyanın en güzel terapi ormanı Bolu'da. Kardeşim Tayland'a falan gitmene gerek yok. 2 saat sonra buradasın. Helikopter pisti de yaparız oraya. Zenginse istiyorsa helikopterle de oraya gelir."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER