banner223

"Terörü yenmek için dayanışma içinde olmalıyız"

- Sri Lanka'nın Ankara Büyükelçisi Pakeer Mohideen Amza: "Terör uluslararası bir problem. Bunu yenmek için ülkeler olarak hep beraber omuz omuza, dayanışma içinde olmamız gerekiyor"

SAMSUN (AA) - Sri Lanka'nın Ankara Büyükelçisi Pakeer Mohideen Amza, "Terör uluslararası bir problem. Bunu yenmek için ülkeler olarak hep beraber omuz omuza, dayanışma içinde olmamız gerekiyor." dedi.

Amza ve beraberindeki büyükelçilik görevlileri, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu'nu ziyaret etti.

Daha sonra iş insanlarıyla "Sri Lanka Ülke Günü" etkinliğinde bir araya gelen Büyükelçi Amza, ülkesinde meydana gelen terör olayları nedeniyle Türkiye'nin kendilerine büyük destek vermesinden dolayı teşekkür etti.

Bu terör saldırılarından Türkiye'nin de etkilendiğini belirten Amza, saldırılarda 2 Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Pakeer Mohideen Amza, şöyle konuştu:

"Terör uluslararası bir problem. Bunu yenmek için ülkeler olarak hep beraber omuz omuza, dayanışma içinde olmamız gerekiyor. Bu olay olduktan sonra Türk hükümetinden, özellikle Sayın Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı'ndan çok büyük destek gördük. Kendilerinden ayrı ayrı destek mesajları geldi. Sadece onlardan değil, resmi kurumlardan başlayıp en alt seviyeye, sade vatandaşa kadar herkesten destek mesajları aldık. Bundan dolayı Türkiye'ye teşekkür ederiz."

Büyükelçi Amza, Sri Lanka ile Türkiye arasında Osmanlı zamanından bu yana süregelen ilişki bulunduğuna dikkati çekerek, "Ancak ticaretimiz bu eski ilişkilere göre çok az düzeyde. 2018 yılında 350 milyon dolarlık ticaret hacmi gerçekleşti. Bu rakam kesinlikle iki ülke arasındaki potansiyeli yansıtmıyor. Samsun ile Sri Lanka arasında ise ticaret hacmimiz yüzde 1'i bile bulmuyor. Bu tür toplantılarla karşılıklı ticaret alanlarını belirlemek ve bunlar üzerinde çalışma yapmak için fırsatlar yaratmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Sri Lanka üzerinden serbest ticaret anlaşmaları kanalıyla dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ına ulaşmanın mümkün olduğuna işaret eden Pakeer Mohideen Amza, şunları kaydetti:

"Hindistan, Pakistan, Nepal, Bangladeş, Maldivler, Güney Kore, Moğolistan, Laos gibi ülkelerle serbest ticaret anlaşmamız bulunuyor. Sri Lanka ile Çin arasındaki serbest ticaret anlaşması için de görüşmelerin sonuna gelindi. Böylece Sri Lanka üzerinden 2,5 milyarlık nüfusa serbest ticaret anlaşmaları kanalıyla mal satmak mümkün hale gelecek. Ayrıca ABD, AB ülkeleri, Yeni Zelanda gibi ülkelerle de çeşitli ticaret anlaşmalarımız mevcut. Sri Lanka'da ticaret ve yatırım için bu faktörlerin göz önünde bulundurulmasında fayda var."

Murzioğlu da Sri Lanka'da 300'den fazla insanın ölümüne neden olan terör saldırılarını lanetleyerek, "Sri Lanka halkına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum." dedi.

Toplantıda, Türkiye'nin Kolombo Büyükelçiliği Ticaret Koordinatörü Mehmet Emin Berk de katılımcılara bu ülkedeki yatırım fırsatlarını içeren bir sunum yaptı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER