banner223

Gözlük Takmak Koronavirüs Bulaşma Riskini Azaltıyor

Gözlük takmanın virüs bulaşma riskini azaltacağını nerdeyse bir sene evvel yazmıştım (1):

Lens yerine gözlük kullanmak daha doğrudur. Gözlükler de gün içinde en az iki defa akar su ve sabunla temizlenmelidir. Göz el temasını önlemek için herkesin gözlük takması çok faydalı olabilir.”

Türkçe İndependent’ in haberine göre Hindistan’ da yapılan bir araştırmada da gözlük kullananların koronavirüse yakalanma riskinin 2-3 kat az olduğu tespit edilmiş (2).

Uzmanlar bunu el-göz temasının azalmasına bağlıyorlar.

Bu görüşe ben de katılıyorum ama acaba gözlük takan insanlar özellikle de miyop olanlar acaba daha mı dikkatliler, sağlıklarına daha çok mu önem veriyorlar, ben bu hususların da etkisinin olabileceğini düşünüyorum.

Gelelim neticeye

BİR: Gözlük takmanın göz yoluyla bulaşan virüslere karşı koruyucu olması aklın ve mantığın da gereğidir. Bu araştırmadan tersi bir sonuç çıksaydı buna itibar eder miydiniz?

İKİ: Lens kullanmanın da tam aksine virüs bulaşmasını kolaylaştırması da kuvvetle muhtemeldir. Araştırmaya yapmaya gerek var mı bilmem.

Kaynaklar:

1. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/03/19/yazilar/tip-yazilari/corona-virus/korona-bulasmasini-onleyen-yirmi-hayati-tedbir/

2https://www.indyturk.com/node/319741/sa%C4%9Flik/g%C3%B6zl%C3%BCk-kullananlar%C4%B1n-kovid-19a-yakalanma-olas%C4%B1l%C4%B1%C4%9F%C4%B1n%C4%B1n-%C3%BC%C3%A7-kat-kadar-daha-az-oldu%C4%9Fu

YORUM EKLE