Grip Aşıları Ağır KOVİD Riskini Azaltıyormuş

Yeni bir araştırmaya göre, grip aşıları KOVİD’ li hastalarda felç, sepsis ve pıhtılaşma riskini, acil başvuru ve hastaneye yatma ihtiyacını da azaltıyor.

Miami Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan araştırma, grip aşısı olmayanlarda yoğun bakıma yatış ihtimalinin yüzde 28, acile başvuru ihtimalinin yüzde 58, sepsis ihtimalinin yüzde 45, felç ihtimalinin yüzde 58 ve derin toplardamarlarda pıhtı ihtimalinin yüzde 58 fazla olduğunu ortaya koyuyor.

Grip aşısının ölüm riski üzerine bir etkisi ise yok.

Çalışma USA, İngiltere, Almanya, İtalya, İsrail ve Singapur’ da 70 milyondan fazla insana ait sağlık kayıtlarının değerlendirilmesiyle yapıldı.

Bunlar içinden 37.377 kişiden oluşan iki grup, yaş, cinsiyet, etnik köken, sigara içme ve diyabet, obezite ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı gibi sağlık sorunları dâhil olmak üzere ağır COVID-19 riskini etkileyebilecek faktörler açısından eşleştirildi.

İlk grubun üyelerine, KOVİD teşhisi konmadan iki hafta ile altı ay arasında grip aşısı yapılmıştı. İkinci gruptakilere grip aşısı yapılmamıştı.

KOVİD için pozitif testten sonraki 120 gün içinde 15 olumsuz sonucun ensidansı daha sonra iki grup arasında karşılaştırıldı.

Grip aşısının KOVİD’ e karşı nasıl koruma sağladığı tam olarak bilinmemekle birlikte, bunun doğuştan gelen bağışıklık sistemini güçlendirmesine bağlı olduğu ileri sürülüyor.

Araştırma, ECCMID’ de sunuldu.

Gelelim neticeye

Randomize kontrollü olmayan araştırmalardan sadece bir birliktelik münasebeti ortaya çıkar; bir illiyet bağından bahsedilemez.

Gribe karşı koruyuculuğu bile her sene farklı olan ve bazı sezonlarda oldukça düşük kalan grip aşılarının ağır KOVİD riskini azaltması bana hiç de mantıklı gelmedi.

Züğürt tesellisi” deyip geçelim derim.

Kaynakhttps://www.eurekalert.org/pub_releases/2021-07/esoc-fjp070921.php

YORUM EKLE