EMENLİ KÖYÜNDE 5. GELENEKSEL AŞURE ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

Bafra ilçesinin Emenli Mahallesinde aşure programı yapıldı.

EMENLİ KÖYÜNDE 5. GELENEKSEL AŞURE ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

       Geleneksel hale getirilen ve bu yıl 5.’si organize edilen aşure programı, Bafra’da Alevi ve Sünni vatandaşların birlikte yaşadığı Emenli Mahallesinde (köyünde) gerçekleştirildi.

               AŞURE GÜNÜNDE, SEMAH GÖSTERİSİ BEĞENİLDİ

       Bafra ilçesinin Emenli Mahallesi Muhtarı ve Emenli Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından Cem Evi önünde bulunan alanda gerçekleşen, 5. Geleneksel Emenli Köyü Aşure etkinliği ilgi gördü.

       Bafra ilçesinin Emenli Mahallesinde Ehl-i beyt Anma ve Aşure etkinliği saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başladı.

       Ehl-i Beyt Anma ve Aşure etkinliğinin açılış konuşmasını yapan Emenli Mahallesi Muhtarı Alaeddin Uzan, Aşure gününde, aynı yörede yaşayan, aynı suyu içen, aynı havayı soluyan, aynı güneşle beslenen insanlar olarak, aynı peygamberin ümmeti, aynı duyguların paylaştırıcısı olarak tanıma ve tanışma mesajı verdi.

                     “EHL-İ BEYTİ SEVEN HAZRETİ PEYGAMBERİ SEVER”

       Bafra ilçe Müftüsü Dr. İsmail Çiçek ise,”Hazreti Peygamber efendimiz Mekke’den, Medine’ye teşrif ederler. Ashap ve Peygamberimiz Muharrem ayının10’u geldiğinde oruç tutar. Peygamberimize sorarlar, ‘Niçin oruç tuttunuz, ya Resulullah’ derler. Mutlu bir gün, niçin tutmayalım. Hazreti Musa, kavmini Firavunun zulmünden kurtardı. Şenlik var onun için oruç tutuyoruz. Peygamberimiz buyurur ki; ‘Biz, Musa’ya sizden daha yakınız. Aynı dini paylaşıyoruz. Bizde tutalım der’ peygamberimiz oruç tutar. Muharrem’de matem için biz müminler tarafından oruç tutulmaya devam edilir. Peygamberimizin torunu yine aynen Hazreti Hüseyin Muharrem ayının 10’unda şehit edilmiş, biz sevinç orucu yerine, matem orucunu tutuyoruz. Peygamberimiz buyurdu ki;’ Bir daha ki yıla yetişirsem, 9 ile 10 Muharremi oruç tutacağım’ ama yetişemedi. Hazreti Hüseyin, dünya’ya gelirler. Peygamberimize haber gider. ‘Ya Resulullah bir torunun daha oldu buyur gel’ derler. Peygamberimiz koşar giderler, Hazreti Hüseyin’i kucağına alır. Sağ kulağına ezan okur, sol kulağına kamet getirir. Hazreti Ali efendimize adını ne koydun diye sorar. ‘Ya Resulullah adını harp savaş koydum’ der. Peygamber efendimiz der ki; ‘Savaş olmasın, savaş güzel değil, birincisinin adını Hasenun güzel koymuştun. Bunun adını Hüseyin koyayım. Küçük olsun ‘ der. Hazreti Hüseyin’in adını dedesi, Hazreti Muhammed (s.a.v.) koymuştur. Cuma hutbesinde, Hazreti Hüseyin içeriye girerler, Efendimiz kürsüden iner, Hazreti Hüseyin’i kucaklar. ‘Allah’ım ben bunu seviyorum. Sen’de bunu sev ‘ diye dua ederler. Hazreti Hüseyin ile Hazreti Hasan güreşe tutuşurlar. Peygamberimiz Hazreti Hasanı tutuyordur. Hazreti Hasan ise abisi ve büyüktür. Hazreti Ali şaşırır,’Hazreti Hasan büyük, Hazreti Hüseyin küçük, sen neden Hüseyin’i tutmuyorsun da, Hasan’ı tutuyorsun’ diye sorar. Peygamberimiz ,’Cebrail Aleyhi vesselam oradan Hazreti Hüseyin diye bağırıyor’ der. Cebrail Aleyhi vesselam Hüseyin’i tutunca, Hasan yalnız kalmasın diye ben de onu tuttum’ der. Hazreti Hüseyin peygamberimizin Ehl-i beyti’dir” dedi.

    Her alevinin bağlı olduğu bir ocağın olduğunu ve Emenli Köyünün’de Hubyar Ocağına bağlı olduğunu belirten Hubyar Sultan Eğitim Vakfı Başkanı Araştırmacı- Yazar Hıdır Temel, Aleviler Muharrem orucunu niye tutarlar?, Alevi için muharrem ne alana gelir? Konusunda açıklamalarda bulundu.

    Hubyar Sultan Eğitim Vakfı Başkanı Araştırmacı- Yazar Hıdır Temel, “Ehl-i Beyt sevgisi aleviler için yüce bir sevgidir. Çünkü Ehl-i Beyt denince, aklımıza gelen şey şudur ki; Başta Hasan ve Hüseyin gelir. Ataları Hazreti Ali efendimiz, anaları Hazreti Fatma Zühre anamız gelir. Neden Ehl-i Beyt aleviler için çok önemlidir? Çünkü Ehl-i Beyt Hazreti Muhammet Mustafa(s.a.v.) terbiyesi ile yetişmiştir. Hazreti Hasan, Hazreti Hüseyin, anaları ve 10 yaşından daha küçük iken yanına aldığı Amca’nın oğlu Hazreti Ali, Hazreti Muhammet Mustafa’nın bizzat terbiyesi ile onun evinde yetişen insanlardır. Hazreti Muhammet Mustafa’nın terbiye’si ile büyümüş bu insanlara, alevi insanların, alevi inancının saygısı sonsuz olduğu için onu ibadetinin baştaçı yapmıştır. Kerbela olayı sadece Şia'nın kınadığı bir olay değildir. Aslında Sünni ve Şia dünyasını birleştiren bir unsurdur. Kuru kuruya ağlamak, kuru kuruya oruç tutmak, sadece yalvarmak bu hatayı gidermez. Bu hatadan ders çıkarmayı da, bilmek gerekir. Aleviler neden hazreti Ali Efendimize duyguları hemen ayağa kalkar? Çünkü Hazreti Ali Efendimiz, Peygamberimizin yanında en yakını ve onun terbiyesinde yetiştiği içindir. Hazreti Ali İslam dinin direklerindendir” diye konuştu.

     5.Geleneksel Emenli Köyü Aşure etkinliğine; Bafra Kaymakamı Halis Arslan, Bafra Garnizon Komutanı Binbaşı İlhan Güngör, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Bafra İlçe Müftüsü Dr. İsmail Çiçek, CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Atalay, Bafra TSO Başkanı Göksel Başar, AK Parti Bafra İlçe Başkanı Tuncay Yurduseven, CHP Bafra İlçe Başkanı Nihat Oktay, MHP Bafra ilçe Başkanı Av. Hüseyin Acar, Bafra Askerlik Şubesi Başkanı Serkan Savaş, Bafra İlçe Jandarma  Karakol Komutanı Üsteğmen Volkan Yıldırım, Atakum eski Belediye Başkanı Metin Burma, CHP İL Başkan Yardımcısı Şevki Yılmaz, Bafra Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Kurt, Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl, Bafra Ticaret Borsası Başkanı Namık Kibaroğlu, Bafra Muhtarlar Derneği Başkanı Salih Zeki Nayır, işadamları, öğretmenler, muhtarlar, mesleki oda temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

          NAMIK AZGIN  
         
                           

 

          

 

 

Güncelleme Tarihi: 09 Kasım 2014, 17:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER