Habertürk’ Tek Kolojen Deposu İlikli Kemik Suyu Reklâmı

EK 1 (22.2.2021): Habertürk’ teki köşesinde “Seda Sayan aptal değilse kurnaz mı?” başlıklı yazısında takviye gıda şarlatanlığına isyan eden, reklâmlarına karşı çıkan ve bunlara karşı düzenleme yapılmasını isteyen Kübra Par, kanalında yayınlanan bu haber ve sohbet programındaki “gizli reklâm” olayından haberdar mı acaba?

Ele talkını verirken bunu doğru buluyor mu?

Habertürk de aptal değilse kurnaz mıdır?

Bu tür gizli reklâmlar etik dışı değil midir?

Çünkü…

Gerçek reklâmı tasvip etmesek de reklâm olduğu besbellidir.

Neticede kanuni ve ticari bir iştir, veren bellidir, yapan bellidir, yayınlayan bellidir, kaydı ve vergisi vardır.

Oysa… bu tür haber diye, sohbet diye sunulan, kimin ne aldığı ne almadığı belli olmayan, subliminal mesajlar ihtiva eden programlar halk sağlığı için daha zararlı değil midir?

Kaynakhttps://www.haberturk.com/yazarlar/kubra-par-2561/2980455-seda-sayan-aptal-degilse-kurnaz-mi

***

Koronavirüs salgınından bu yana “kelle paça-gargara karşıtlığı” yapan Habertürk’ te birkaç gündür kemik suyuna methiyeler düzülüyor.

Kelle paça çorbası bağışıklığı güçlendirerek koronavirüslere karşı direnç sağlar” mealinde açıklamalarıyla halkı uyaran Prof. Dr. Canan Karatay’ a demediğini bırakmayan kanala ne oldu bilmiyorum.

Daha önce kelle paça çorbası için “hakemli dergide yayınlanmış araştırmaları var mı, kaç atıf almış, çalışmaların meta-analizleri yapılmış mı, bilim dünyasında tartışılmış mı” diye ahret sualleri sorulan kanalda önce haberlerde ballandıra ballandıra kemik suyu anlatıldı (1).

Hem de hiçbir bilimsel kaynak göstermeden!

Hem de bir “bilim beyefendisi” veya “bilim hanımefendisinin” değil kemik suyu üreten şirketin sahibi hanımefendinin ağzından!

Hızlarını alamamış olmalılar ki ardından Hafta Sonu programında kemik suyu bir diyetisyenin de katkılarıyla uzun uzun konuşuldu, kemik suyu âbı hayat” mertebesine yükseltildi (2).

Kemik ve kıkırdak dokusunu korur, bağışıklığı destekler altyazısıyla.

Gene hiçbir bilimsel kaynak göstermeden!

Tek maksadı işi ticarete dökmeden halka doğru bilgi vermek olan Karatay’ ın günahı neydi acaba?

Habertürk’ te büyük ve küçük kavanozlarda şakır şakır ticari kemik suyu reklâmı yapılmıştır.

RTÜK’ ü göreve davet ediyorum.

Gelelim neticeye

Madem Habertürk bu tür “faydalı” ürünlere değer veriyor, ben de “şifa bulduğum” tuzlu su gargaramın tanıtımını yapmak istiyorum.

Habertürk’ e duyurulur, davet bekliyorum.

YORUM EKLE