Hayvansal Gıdalar Kalp Damar Hastalığı Riskini Azaltıyor

Hayvansal gıdaların ağırlıkta olduğu diyetlerin kalp-damar hastalıkları için risk faktörü olduğu kabul edilirdi ama hayvansal proteinlerin tüketimiyle bağlantılı bir bağırsak bakterisinin tam aksine bu tür hastalıkları önleyebileceği gösterildi.

Oregon State Üniversitesi’ nin araştırmasında sağlıklı insanların bağırsaklarında kalp-damar hastalığı olanlarınkine oranla anlamlı derecede fazla Bilophila türü bakteriler bulunduğu belirlendi.

Araştırma ayrıca vejetaryen bir diyete göre et ağırlıklı bir diyetin bağırsaklarda Bilophila bakterilerinin sayısını hızla artırdığını da ortaya koyuyor.

TMAO damarlarda plak oluşumunu teşvik ediyor

Araştırmada, et tüketimiyle ilişkili Bilophila cinsi bakterilerin hem TMA hem TMA öncülerini TMAO oluşumuna fırsat kalmadan metabolize edebilecekleri tespit edildi.

Deliller, genişletilmiş bir genetik kodun TMAO’ yu yapmaktan kaçınmak için bir demetilasyon yolu aracılığıyla metabolizmalarını etkinleştirdiğini, TMA’ nın DMA’ ya dönüştürüldüğünü gösteriyor.

Hayvani gıdalar TMA’ nın (trimetilamin) ana kaynağıdır ve bu madde karaciğerde damarlarda plak oluşumunu teşvik ettiği bilinen TMAO’ ya (trimetilamin-N-oksit) çevrilir.

Bilophila türü pathobiont bakterilerdir

31 sene evvel enfekte bir apandisten izole edilen Bilophila türü gram negatif anaerobik bakterilerdir ve “pathobiont” olarak sınıflandırılırlar.

Pathobiont, normalde bulunduğu konakçı ile simbiyotik münasebetleri olan ama belirli şartlarda hastalıklara sebep olan patojenler anlamındadır. Genellikle sağlıklı insanların bağırsaklarında yaygın olarak bulunur.

Bilophila türü bakteriler enflamasyon, apseler, bağırsak hastalığı ve kanserle ilişkilendirilmiştir.

Araştırmacılar bu bakterilerin probiyotik olarak verilmesiyle hayvani gıdaların kalp hastalıklarına yol açıcı etkilerinin zayıflatılabileceğini söylüyorlar.

Gelelim neticeye

BİR: Her zaman söylediğim gibi insanlar sağlıklı olmak, hastalıklardan uzak kalmak için hem et hem otobur beslenmelidir.

İKİ: Veganlığı tercih edenlere elbette saygı duyuyorum ama onlara tavsiyem kendilerini sık sık et, süt, yumurta, süt ürünleri gibi hayvani gıdalarla ödüllendirmeleridir.

Bu uygulama “ödül” kapsamında olduğu için vegan olmalarına herhangi bir zarar gelmeyeceği gibi sözlerinden dönmüş de olmazlar, günaha da girmezler.

ÜÇ: Araştırmacılar, sağlıklı yaşamayı probiyotik haplara değil de sağlıklı gıdalara bağlasalardı daha doğru bir iş yapmış olurlardı. Ama olsun, ben buna da razıyım.

DÖRT: Tüm kasap ve kebapçıların bu araştırmayı çerçeveletip işyerlerinin duvarlarına asmaları gerekir.

YORUM EKLE