banner221

Her Gebenin Bir Ebesi Olmalı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ nın “her gebenin bir ebesi olmalı” tavsiyesine gönülden katılıyorum ve “İnşallah” diyorum (1).

Bunun evvel emirdeki şartı gerekli bilgi ve tecrübeye sahip yeterli sayıda ebe olmasıdır ama ne yazık ki ülkemiz için böyle bir durum henüz mevzu bahis değildir.

Sağlık Bakanlığı’ nın öncelikle “ebe” yetiştirilmesi için gereken çalışmayı yapması gerekiyor.

Bizde sezaryen doğum oranların neden çılgın seviyelere geldiğini ve çözüm tavsiyelerimi, doğumların birçoğunun evde ebeler tarafından gerçekleştirilmesinin mümkün olduğunu ve doğrusunun da bu olduğunu savunuyorum (2, 3, 4).

Kaynaklar:

1.

***

Anne adaylarının doğum ve ağrı korkusu, sezaryen taleplerini arttırırken; Sağlık Bakanlığı, buna karşı yeni bir çalışma başlattı.

Türkiye Gazetesinde yer alan Damla Peker’in haberine göre Bakanlık, obezite ameliyatlarında olduğu gibi sezaryende de denetim mekanizması oluşturacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Sezaryen, anne ve bebek için problem olduğunu gördüğümüz anda devreye girmesi gereken bir müdahaledir. Hem anne hem bebek açısından keyfi bir işlem olmamalı. Bugünkü durumda sorumluluk tamamen hekimlerin üzerinde gözüküyor.Biz diyoruz ki ebe de bu süreçte aktif olmalı, bu sorumluluğu paylaşmalıdır. Yani her gebenin bir ebesi olmalı. Eğer tercihe bağlı sezaryen söz konusu ise, bize göre SGK bunu ödememeli. Bununla ilgili ilerleyen dönemlerde bir düzenleme yapılabilir. Bizim bu noktada Sağlık Bakanlığı olarak ebenin sorumluluğunu düzenleyen bir uygulamaya geçmemiz gerekir” dedi.

Bakan Koca, kamuda sezaryen doğumun yüzde 41, özelde ise yüzde 71’e çıktığını da sözlerine ekledi.

YORUM EKLE