Japonya Kapanmalar Olmadan Toplum Bağışıklığına Ulaştı

Çin işi Japon işi!

Japonya toplum bağışıklığını, aşı yokken ve kapanma yapmadan yüzde 5.8’ den yüzde 46.8’ e çıkarmış.

Çin’ de zaten virüs bile yok.

ARK.

***

KOVİD ölüm oranları Japonya’ da Batı ülkelerine göre düşüktü ve kapanmalar olmamasına rağmen de azaldı.

KOVİD enfeksiyonunun yaygınlığı ve dinamik kalıpları hakkında bilgi sağlamak için ikinci dalga boyunca Tokyo’ da çalışan belirtisi olmayan çalışanlardaki test pozitifliği (sero-pozitiflik) gözlemsel kohort çalışmasıyla incelendi.

Çalışma 26 Mayıs – 25 Ağustos 2020 tarihleri arasında Tokyo’da bir Japon şirketi için çalışan 1877 sağlıklı gönüllü üzerinde yapıldı; öksürük, ateş, nefes darlığı olanlar çalışmaya alınmadı.

KOVİD IgM ve IgG antikorları haftalık olarak ölçüldü.

Yaz boyunca sero-prevalansın yüzde 5.8’ den yüzde 46.8’ e çıktığı tespit edildi.

En büyük artışlar 4 Ağustos’ta zirveye ulaşan Tokyo’daki günlük teyit edilmiş vakalardaki artışa paralel olarak haziran sonu-temmuz başında oldu.

Her iki testi de tamamlayan 350 kişiden, seronegatif olanların yüzde 21,4’ü sero-pozitif hale geldi ve başlangıçta sero-pozitif katılımcıların yüzde 12,2’sinde sero-reversiyon bulundu.

İlk testte IgM pozitif vakaların yüzde 81,1’i yaklaşık bir ayda IgM negatif hâle geldi.

Gelelim neticeye

Bu sonuçlar KOVİD enfeksiyonunun çok düşük ölüm oranına rağmen Tokyo’nun genel popülasyonuna geniş bir şekilde yayılmış olabileceğini göstermektedir.

Sero-pozitiflikteki artış ile kapanmalardan meydana geldiği bildirilen KOVİD vakalarındaki azalmadan arasındaki zamansal korelasyon göz önüne alındığında, sürü bağışıklığı sorumlu tutulabilir.

Japonlar ermiş muradına, darısı başımıza!

Kaynak: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.21.20198796v1

YORUM EKLE