banner221

Koronavirüs Havadan Değil Yakın Temasla Bulaşıyor

Bazı kararlarıyla bilim dünyası ile ters düşen CDC yani Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi gene şaşırtıcı bir açıklama yaparak SARS-CoV-2′ nin “çoğu zaman” hava yoluyla değil yakın temasla bulaştığını bildirdi:

Havadan bulaşma yoluyla etkili bir şekilde yayılan hastalıklar, kısa sürede çok sayıda insana hızla ulaşıp enfekte edebildikleri için yüksek atak oranlarına sahip olma eğilimindedir.

COVİD-19′ in önemli bir kısmının (tahminen yüzde 40-45) semptomsuz ortaya çıktığını ve enfeksiyonun semptom göstermeyen kişiler tarafından yayılabileceğini biliyoruz.

Bu sebeple, SARS-CoV-2 öncelikle kızamık gibi havadan bulaşma yoluyla yayılmış olsaydı, uzmanlar 2020’nin başlarında enfeksiyonun önemli ölçüde daha hızlı küresel yayıldığını ve serolojik araştırmalarla ölçülen önceki enfeksiyon yüzdelerinin daha yüksek olduğunu gözlemlemeyi beklerdi.

Mevcut veriler, SARS-CoV-2’nin, diğer birçok yaygın solunum yolu virüsüne benzer şekilde, özellikle kısa bir menzilde (örneğin, altı fitten daha az) solunum damlacıklarının iletilmesi yoluyla yayıldığını göstermektedir.

Uzaktaki insanlara veya bulaşıcı bir kişi oradayken saatler geçtikten sonra ortama giren insanlara etkili yayılma (yani rutin, hızlı yayılma) olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur.

Gelelim neticeye

CDC’ ye katılmıyorum.

Belirti göstermeyen kişilerin konuşurken özellikle de yüksek sesle konuşurken, şarkı söylerken havaya aerosoller saçtığını gösteren birçok araştırma var.

Kapalı mekanlarda maske takılmasını ve fiziki mesafeye dikkat edilmesini olmazsa olmaz görüyorum.

YORUM EKLE