Koronavirüsün S Poteini HIK Demiş Stafilokok Enterotoksinin Burnundan Düşmüş

SARS ile ilgili diğer koronavirüslerde bulunmayan ama SARS-CoV-2 virüsünün spike proteini üzerindeki bağlayıcı özgün epitopun, sekans (dizilim) ve yapı olarak stafilokok enterotoksin B’ ye çok benzediği bildirildi.

Bu epitop vücuttaki birçok hücre yanında T lenfositlerine (TCR vasıtasıyla) bağlanabiliyor ve MHCII ile geçici bir kompleks oluşturuyor.

Bu epitop SARS-CoV-2’ ye hastır, diğer koronavirüslerde yoktur ve sekans ve yapı bakımından enterosoksin B’ ye çok benzerlik gösterir.

SARS-CoV-2 enfeksiyonunda çocuklarda görülen ve kısa adı MIS-C olan Multi-Sistemik Enflamatuar Sendrom ile erişkinlerdeki hiper-enflamasyon (sitokin fırtınası) tablosu toksik şok sendromuna çok benzer.

Toksik şok sendromu, patojenik süper-antijenlerin T hücresi reseptörlerine (TCR) ve/veya MHCII moleküllerine bağlanmasıyla ortaya çıkan sitotoksik adaptif immun cevapların şiddetlenmesidir.

SARS-CoV-2 S proteini bir süper-antijen gibi etki ederek MIS-C ve sitokin fırtınasına yol açabilir.

Gelelim neticeye

Bir virüsün S proteinin bir epitopunun bir bakteri enterotoksinine olan benzerliği için “tesadüf” deyip geçelim mi, ne dersiniz?

YORUM EKLE