Kötü Kolesterolü Yüksek Olanlarda Bunama Riski Daha Az

Çin’ de yapılan bir araştırmada kötü kolesterol (LDL) seviyeleri yüksek olanlarda bunama riskinin daha düşük olduğu ortaya çıktı (1).

Ortalama yaşları 69 olan 3836 kişiye kapsamlı nöro-psikolojik ve bilişsel kabiliyet testleri uygulandı.

Analizlerde bunama ve bilişsel bozukluk teşhislerinin yaş, eğitim seviyesi düşüklüğü, tip 2 diyabet mevcudiyeti, ApoE4 taşıyıcısı olmakla arttığı belirlendi.

Tüm bu faktörler kontrol edildikten sonra LDL seviyeleri en yüksek grupta (142 üzerinde) olanların bunama riskinin en düşük olan gruptakilere (110’ un altında) göre yüzde 50 daha az olduğu tespit edildi.

Daha önce yapılan ve Framingham Kalp Çalışması’ nı irdeleyen başka bir gözlemsel araştırmada da kolesterol seviyeleri yüksek olan 85 yaş üzerindeki kişilerde bunama riski düşük bulunmuştu (2).

Bu araştırmaların her ikisi de gözleme dayalı olduğu için bir illiyet çıkarmak yani yüksek kolesterol bunamaya karşı koruyucudur demek doğru değildir ama yüksek LDL seviyelerinin bunama riskini azalttığı söylenebilir.

Bu yüksek kolesterol seviyesi, genel sağlığın veya doğru beslenmenin bir işareti olabileceği gibi LDL’ nin doğrudan nöronların sağlığına da iyi gelmesi ve beyin atrofisini önlemesi ihtimalleri de mümkündür.

Gelelim neticeye

Bu araştırma yaşlılarda kolesterol sentezini baskılayan ilaçların ne kadar riskli olduğunu gösteriyor.
Kolesterol hapı meftunlarının dikkatine!

YORUM EKLE