KOVİD’de Virüs Zarfını Hedefleyen Gargaraların Potansiyel Rolü

Bilim dünyası KOVİD’ de “külliyen” sadece ilaç ve aşı peşinde.

Virüsün vücuda ilk girdiği burun, boğaz, ağız gibi yerlerde yerleşmesini önleyen veya buralardaki virüsleri ortadan kaldırmaya odaklanan araştırma neredeyse yok.

Denenen yüzlerce ilacın hiçbirinden tınmayan sayın koronavirüsün su ve sabunla eriyip gitmesi dikkate alınmıyor.

Tabii ki ağzımızı sabunlu su veya çamaşır suyu ile yıkayalım demiyorum ama bu gerçekten hareketle burun ve ağızda kullanılabilecek kimyasallar üzerinde çalışılabilir ve buradan bir mucize çıkarmak da pekâlâ mümkün olabilir.

Mesela, ağzı tuzlu su ile gargara yapmanın epitel hücrelerinin antiviral kapasitelerini artırması çok önemli bir çıkış noktası olabilir (1, 2).

Gelelim neticeye

Çok şükür ki şimdilik sayıları çok az da olsa bu “çok ilerlemiş” modern tıp devrinde bu tür basit uygulamalara aklını takan bilim adamları zuhur etmeye başladı.

Bunların, su ve sabunla el yıkayarak enfeksiyonların önlenebileceğini keşfeden ama o zamanın “büyük bilim adamları” tarafından horlanan ve hayatı akıl hastanesinde sonlanan Semmelweis’ ın başına gelenlerden haberleri var mı acaba?

Kaynaklar:

1.  https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/10/11/yazilar/tip-yazilari/corona-virus/tuzlu-su-ile-burun-yikama-ve-gargara-koronavirus-enfeksiyonu-belirtilerini-azaltiyor/

2. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/10/12/yazilar/tip-yazilari/corona-virus/kovid-tedavisinde-tuzlu-su-ile-burun-yikama-ve-gargara-yapilmalidir/

3. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/03/22/hakkimda/korona-viruse-karsi-korunmanin-en-etkili-yonteminin-huzunlu-hikayesi/

***

“Potential Role of Oral Rinses Targeting the Viral Lipid Envelope in SARS-CoV-2 Infection” başlıklı makalenin özeti:

Yeni çalışmalar, KOVİD’ in erken döneminde virüsün çoğalma ve bulaşma yerleri olarak boğaz ve tükürük bezlerinin önemi giderek daha fazla göstermektedir.

KOVİD etkeni virüs, tomurcuklandığı konakçı hücreden türetilen bir dış lipit membranı ile karakterize edilen zarflı bir virüstür.

Lipit membranları parçalayan ajanlara çok hassas olmakla beraber bulaşmayı önlemede ağız gargarasının potansiyel rolü hakkında bir tartışma yapılmamıştır.

Bu makalede, etanol, klorheksidin, setilpiridinyum klorür, hidrojen peroksit ve povidon-iyot ihtiva eden yaygın olarak bulunan diş gargara bileşenleri ile viral lipit membran bozulmasının bilinen mekanizmalarını gözden geçirdik.

Ayrıca, mevcut formülasyonları, bu ajanların konsantrasyonlarına dayanarak koronavirüs lipit zarfını bozma potansiyel yetenekleri açısından değerlendirdik ve bazılarının klinik değerlendirmeyi hak ettiği sonucuna vardık.

Koronavirüsler de dahil olmak üzere diğer zarflı virüsler hakkında daha önce yayınlanan araştırmanın, ağız gargarasının koronavirüs bulaşmasını azaltmanın potansiyel bir yolu olarak görülmesi gerektiği fikrini doğrudan desteklediğini vurguladık.

YORUM EKLE