Mutasyona Uğrayan ve Yaygınlaşan Koronayirüs Daha Kolay Bulaşıyor

İnsan hücreleri ve hayvan modellerinde yapılan araştırmaya göre, spike (S) proteininde bir D614G ikamesi ihtiva eden, şu anki baskın SARS-CoV-2 varyantı bulaşıcılığı artırmak için evrimleşmiş gibi görünmektedir.

Spike D614G ikamesi küresel SARS-CoV-2 suşlarında yaygındır fakat viral patogenez ve bulaşıcılık üzerindeki etkileri belirsizliğini korumaktadır.

Bu ikameyi ihtiva eden SARS-CoV-2 varyantı özellikle insan havayolu epitel hücrelerinde daha etkili enfeksiyon, kopyalanma ve rekabet kabiliyeti sergilerken soyundan geldiği vahşi virüsle kıyaslandığında morfoloji (yapı) ve nötralizasyon hususiyetlerinin değişmediği görüldü.

İnsan ACE-2 transgenik fare ve Suriye hamsterlerinin her iki virüsle enfeksiyonu solunum sistemi dokularında ve hastalıklarında benzer viral titrelere yol açtı.

Bununla beraber, D164G varyantı hamsterlerde vahşi virüs tipine göre önemli derecede daha hızlı bulaştı ve artmış rekabet kabiliyeti gösterdi.

Bu veriler, D164G ikamesinin insan hücreleri ve hayvan modellerinde SARS-CoV-2’ nin bulaştırıcılığını, rekabet kabiliyetini ve bulaştırıcılığı artırdığını ortaya koyuyor.

Gelelim neticeye

Etkinliklerinin yüzde 95’ e kadar çıktığı bildirilen KOVİD aşılarının bu yeni varyanta karşı ne kadar etkili olduklarının gösterilmesi gerekir.

YORUM EKLE