Metebolik Sendromu Olanların KOVİD Ölüm Riski 3.4 Misli Yüksek

KOVİD teşhisiyle hastaneye yatırılan hastalardan hipertansiyon, diyabet ve obezitesi olanların ölüm risklerinin 3.4 misli yüksek olduğu bildirildi.

Tulane Üniversitesi uzmanları tarafından ortalama yaşları 61 olan 287 hasta üzerinde gerçekleştirilen araştırma Diabetes Care’ de yayınlandı.

Bu hastaların yüzde 80’ inde hipertansiyon, yüzde 65’ inde obezite, yüzde 54’ ünde diyabet ve yüzde 39’ unda HDL düşüklüğü vardı.

Hastalar, yoğun bakım ve ventilatör yani solunum cihazı ihtiyacı, akut solunum yetersizliği ve ölüm bakımından değerlendirildi.

Metabolik sendromu olan hastaların yüzde 56’ sında yoğun bakım ihtiyacı doğarken metabolik sendromu olmayanlarda bu oran yüzde 24 idi.

Oranlar solunum cihazı ihtiyacı için yüzde 48’ e karşı yüzde 18; akut solunum yetersizliği için yüzde 37’ ye karşı yüzde 11 ve ölümler de yüzde 26’ ya karşı yüzde10 olarak bulundu.

Gelelim neticeye

KOVİD’ de kronik hastalığı olanların ölüm risklerinin yüksek olduğu biliniyordu ama bu hastalıklar olmasa bile bunlara zemin hazırlayan metabolik sendromun da çok önemli bir risk faktörü olduğu anlaşılıyor.

Metabolik sendromun temel sebebi ise beslenme hataları, özellikle de aşırı işlenmiş gıdalar yani Batı tarzı beslenmedir.

Metabolik sendrom adam gibi beslenmeyenlerin hastalığıdır!

KOVİD’ den hayatını kaybeden ve herhangi bir hastalığı olmadığı bilinenlerde metabolik sendrom olma ihtimali hayli yüksek olmasına karşılık bu riskin neredeyse hiç dile getirilmediğinin farkında mısınız?

YORUM EKLE