Nur Topu Gibi Grip İlacımız Oldu

Tıbbi fetva kurumu FDA, 20 seneden sonra ilk grip ilacına onay verdi (1).Genentech isimli şirket tarafından üretilen ve etken maddesi baloxavir marboxil olan ilaç 12 yaşından büyüklerde komplike olmamış akut grip hastalığında kullanılıyor.

Bu ilaca güvenelim mi?

Yeni çıkan hiçbir ilaca güvenmediğimi beni takip edenler gayet iyi bilirler.

1832 kişi üzerinde ilaç şirketinin desteğinde yapılan araştırmadan ilacın etkili ve emniyetli olduğu sonucu çıkarılamaz.

Zaten ilacın faydası hastalık süresini bir günden biraz fazla süre azaltmaktan ibaret.

Üstelik Roche’ un bu mevzuda sicili de hiç parlak değil.

Tamiflu’ nun gribin yayılmasını önlemediği gibi hastaneye yatışları da hastalık komplikasyonlarını da azaltmadığı ortaya çıkmıştı (6, 7).

Bir ilaç araştırmaya göre emniyetli gibi görünse de ilacın yaygın kullanımı ile çok ciddi yan etkileri olduğu ortaya çıkabiliyor.

Çok emniyetli bir ilaç olarak takdim edilen Tamiflu’ nun da bulantı, kusma, psikiyatrik yan etkiler, intihar riski, böbreklere zararı olduğu gösterildi (7, 8).

Ünlü tıp dergisi BMJ Roche’ a karşı başlattığı kampanyada gizli veriler açıklanıncaya kadar firmanın ilaçlarının boykot edilmesini, Tamiflu alan ülkelerin de şirketi dava etmesini isteyecek kadar ileri gitti (9).

Gelelim neticeye

BİR: İlacın tam da USA’ da grip aşılarının artık “tüketildiği” şu günlerde ruhsat almış olması manidardır.

6 aylıktan itibaren her sene grip aşısı olmaya zorlanan Amerikan halkı şimdi de yeni grip ilacını “tüketmeye” teşvik edilecektir.

İKİ: Bir gün de olsa hastalık süresinin kısalması hoşuma gider diyenler 150 doları (850 TL) hazırlasınlar.

ÜÇ: Hastalık süresini bir günden biraz fazla kısaltan bu müthiş ilaçtan asıl faydayı, üreticisi şirket ve ilacın reklâmını yapacak bilim adamları görecektir.

DÖRT: İlacın patent süresinin dolmasına yakın Tamiflu ve Xofluza’ nın kombine şekli piyasaya sürülecektir; adı da benden olsun TAMFLUZA!

Demişti dersiniz.

BEŞ: Gribe karşı ilaçsız korunma tavsiyelerini ise Karatay Hocamdan bekliyorum.

Kaynaklar:

1.https://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm624226.htm

2.https://www.roche.com/de/media/releases/med-cor-2018-10-24.htm

3.http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/12/17/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/katil-grip-650-bin-kisiyi-oldurecek/

4.https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)33293-2/fulltext

5.https://edition.cnn.com/2018/10/24/health/xofluza-approved-by-fda/index.html

6.http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/04/12/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-ilacina-verilen-paralar-bosa-gitti/

7.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24718923

8.http://ahmetrasimkucukusta.com/2018/02/03/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-ilacinin-bir-gencin-intiharina-yol-actigi-iddia-ediliyor/

9.http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/04/12/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-ilacina-verilen-paralar-bosa-gitti/

YORUM EKLE