Sağlık Bakanlığı Yakında Kelle Paça Çorbası Tavsiye Yaparsa Şaşırmayın

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ nın 14 Ekim 2021 tarihli tiviti aynen şu şekilde (1):

D Vitamini ihtiyacımızı çok büyük oranda, güneş ışınlarıyla doğrudan temasımız sonucu sağlıyoruz. Kas ve kemik sağlığı için önemli olan D vitamini, bağışıklığı da güçlendiriyor. Uzun zaman kapalı bir hayat yaşadık. Daha fazla güneş ışığı sağlığımıza iyi gelir. BİRAZ DAHA GÜNEŞ?

Sağlık Bakanı’ nın D vitaminin ehemmiyetine vurgu yapmasına memnun oldum. Dilerim ki Bilim Kurulu da bu tavsiyeye katılır.

Daha salgının ilk günlerinde 15 Mart 2020’ de bağışıklığı güçlendirmenin önemine dikkat çekmiş ve şunları yazmıştım (2):

Adam gibi beslenme kadar günde 7-8 saat gece uykusu, düzenli egzersiz, stressiz olmak da güçlü bir bağışıklık sisteminin olmazsa olmalarıdır. Özellikle öğle zamanı 15-20 dakika güneş banyosu da çok işe yarar. Bu sayede hem kapalı mekânlardan uzaklaşılmış dolayısıyla da virüs saçabilen kişilerden uzaklaşılmış olur hem de deride daha fazla D vitamini sentez edilir”.

D vitamini düşüklüğünün hem koronavirüse yakalanmayı hem ağır hastalık ve ölümleri önlediğini gösteren sayısız araştırma var.

Bakanın tavsiyesi çok geç kalmış olması yanında mevsim olarak da uygun değil

Deride yeterli D vitamini sentezi için ultraviyole B ışınları gerekir ki bunun için de yaz günlerinde ve öğle 12 sularında güneşlenmek icap eder.

Uzun zaman kapalı bir hayat yaşamayı biz istemedik. Bunu siz hem de D vitamini düşüklüğü bakımından en büyük risk altındaki yaşlılara dayattınız. Keşke yanlış yapmışız diye küçük bir özür sözü de sarf etseydiniz.

Güneşin vitamin D sentezi dışında da faydaları var

Güneş ışınlarının D vitamini sentezi dışında da pek çok faydası var (3).

Güneş ışınları, T hücrelerinin enerjisini artırır, daha hızlı hareket etmelerini sağlar. Nitrik asit salgılanmasına bağlı olarak kan basıncını düşürür.

Güneşlenmek, sokağa çıkmak, yürümek, hareket etmek demektir; ruhen mutlu bedenen zinde olmak demektir.

Gelelim neticeye

Sağlık Bakanının çok yakında “kelle paça çorbası” tavsiyesi bekliyorum.

Kaynaklar:

1. https://twitter.com/drfahrettinkoca/status/1448606503125008384?s=20

2. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/03/15/yazilar/tip-yazilari/corona-virus/korona-virus-elle-gelen-dugun-bayram/

3. https://ahmetrasimkucukusta.com/2021/05/02/yazilar/tip-yazilari/corona-virus/eve-kapanmayin-disari-cikin-guneslenin/

***

EK 1 (15.10.2021): DSÖ, daha fazla fiziksel aktivitenin yılda 5 milyon ölümü engelleyebileceğini açıkladı.

Örgütten yapılan yazılı açıklamada, dünya nüfusunun fiziksel aktivitelere katılım oranındaki yetersizlik değerlendirildi. Açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının insanları daha hareketsiz hale getirdiği anımsatılarak, “İnsanlara daha aktif ve sağlıklı bir hayat yaşamaları için daha iyi imkanlar sunmamız gerekiyor.” ifadesi kullanıldı. DSÖ, dünya genelinde sağlık, spor, eğitim ve ulaşım sektörlerindeki karar vericilere, insanların fiziksel hareketini artırmak için daha fazla hizmet sunma çağrısında bulundu.

Açıklamada, dünya nüfusunun daha aktif ve hareketli bir hayat yaşaması durumunda yılda 5 milyona kadar ölümün engellenebileceğinin altı çizilerek, “Birçok insan, güvenli şekilde yürüyüp, koşup, bisiklet sürebileceği veya diğer faaliyetlerde bulunabileceği alanlara ulaşamamaktadır.” değerlendirmesi yapıldı.

Kaynakhttps://www.medimagazin.com.tr/guncel/genel/tr-dso-daha-fazla-fiziksel-aktivitenin-yilda-5-milyon-olumu-engelleyebilecegini-acikladi-11-681-97655.html

YORUM EKLE