Süt Fabrikasında Süt Banyosu

Süt fabrikası kazanında süt banyosu yapan işçinin görüntüleri ülkeyi ayağa kaldırmış görünüyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı bile açıklama yapmış: “Konya’daki bir süt üretim tesisinde olduğu ileri sürülen halk sağlığını ve gıda güvenliğini hiçe sayan görüntüler üzerine söz konusu işletmeye ekiplerimiz ivedilikle yönlendirilmiştir.”.

Olayın geçtiği Benefit Hayvancılık da diyor ki:

Temel hedefi itibarsızlaştırma olan, elemanımız tarafından bilgimiz dışında çekilip çeşitli sosyal medya platformlarında paylaşılmış görüntüler ve yapılan eylem bizleri de üzmüş olup kesinlikle kabul edilmesi mümkün değildir. İlgili şahsın iş akdi iptal edilmiş olup, hakkında gerekli yasal işlem ve incelemeler başlatılmıştır.

Gelin şimdi bu haberi yakından inceleyelim:

BİR: Fabrikanın açıklamasındaki “elemanımız tarafından bilgimiz dışında çekilip çeşitli sosyal medya platformlarında paylaşılmış görüntüler ve yapılan eylem” cümlesindeki “bilgimiz dışında” ifadesi bana bu işlemin düzenli olarak yapıldığını ama bu işleme ait görüntü alınmadığını ve bunların sosyal medyada paylaşılmadığını düşündürdü.

Bu ifadeye göre mesele, işçinin süt banyosu yapması değil, bu eylemin fabrikanın bilgisi dışında görüntü kaydının yapılması ve sosyal medyada paylaşılmasıdır.

İKİ: Tarım Bakanlığı tarafından “ivedilikle” fabrikaya gönderilen ekiplerin banyo yapan işçiye “Sıhhatler olsun” demekte geç kalmış olacaklarını da hatırlatırım. O kişi, çoktan kurulanıp evine gitmiş, sütünü içip yatmış ve uyumuş olmalıdır.

ÜÇ: Ben, süt fabrikasında sütle banyo keyfi yapan kişinin “çalıştığı fabrikada sütlere UHT işlemi uygulandığı için süt banyosu yapmanın hiçbir sakıncası olmayacağını” göstermesi bakımından üzerinde durulması gerektiği kanaatindeyim.

UHT yapılan sütlerde “tek bir mikrop” olması bile mümkün değildir ve buna göre de Bakanlığın “halk sağlığını ve gıda güvenliğini hiçe sayan” endişesi dayanaktan yoksundur.

Bakanlığın, UHT işleminin etkinliğinden bir şüphesi varsa, onu bilemem. Burada soruşturulması gereken fabrikanın UHT işleminde herhangi bir kusur olup olmadığıdır.

DÖRT: Görüntünün ne zamana ait olduğunu bilmemekle beraber, banyo yapılan sütlerin çoktan “tüketiciye” ulaşmış ve içilmiş olduğu söylenebilir.

Bu sütleri “tüketenlerle” ilgili herhangi bir enfeksiyon veya zehirlenme vakası bildirilmiş midir, hiç ihtimal vermiyorum.

Böyle bir tespit yoksa bu olay fabrika sütünün ne kadar “güvenli” olduğunu göstermesi bakımından bir test olarak da görülebilir.

Gelelim neticeye

Hiç kimsenin endişesi olmasın, fabrikalarda UHT ile işlenerek “steril” hale getirilen sütlerde herhangi bir mikrobun barınması mümkün değildir.

Buna karşılık, üreticiden doğrudan temin edilen ve hiçbir işlemden geçmemiş olan çiğ süt daha doğru adıyla “sokak sütü” ise türlü-çeşitli bakteri, virüs ve mantarın oynaştığı bir mikrop yuvasıdır.

Sokak sütüne hayır, fabrika sütüne evet!

***

Sözcü’ de Müslim Evci‘ nin haberi:

Konya’daki bir süt fabrikasında çekilen skandal görüntüler sağlığımızla nasıl oynandığını gözler önüne serdi. Süt kazanın içine girip banyo yapan Uğur T., isimli şahıs o görüntülerini Tiktok’ta yayınladı. Birçok sosyal medya kullanıcısı görüntülere tepki gösterdi.

Konya’da üretim yapan bir süt fabrikasında skandal görüntüler ortaya çıktı. Fabrikada çalışan bir şahıs, süt kazanının içine girerek banyo yaptı.

GÖRÜNTÜLERİ TİKTOK’TA PAYLAŞTI

Süt kazanında banyo yaptığı anlar ise bir başka çalışan tarafından kaydedildi. Görüntüler TikTok’ta ‘ugurrturgut’ isimli bir hesaptan yayınlandı.

SOSYAL MEDYA KULLANICILARI OLAYA TEPKİ GÖSTERDİ

Görüntüleri izleyen  birçok sosyal medya kullanıcısı duruma tepki gösterdi. O tepkilerden bazıları şu şekilde:

*Konya’ bir süt fabrikasında skandal tiktok videosu, Umuyoruz ki gerekli merciler bu iğrenc videoyu görür ve gereken yapılır.

*Konya’da süt fabrikasında süt kazanına girip banyo yapmış adam. Nasıl bir çeşitsiniz ya? Artık neye şaşıracağımızı şaşırdık.

*Allah belanızı versin sizin! Konya’daki bir süt fabrikasında çekilen görüntülerde bir ”mahlukat” Süt kazanının içinde banyo yapıyor……. Hadi büyükleri geçtim insanlar bebeklerine içiriyor o sütleri

İNCELEME BAŞLATILDI

Görüntüler üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Konya’daki bir süt üretim tesisinde olduğu ileri sürülen halk sağlığını ve gıda güvenliğini hiçe sayan görüntüler üzerine söz konusu işletmeye ekiplerimiz ivedilikle yönlendirilmiştir. Gelişmeler, kamuoyu ile paylaşılacaktır” ifadelerine yer verildi.

FİRMADAN AÇIKLAMA

Görüntülerin yaşandığı Benefit Hayvancılık ise konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada  şu ifadelere yer verdi:

“Temel hedefi itibarsızlaştırma olan, elemanımız tarafından bilgimiz dışında çekilip çeşitli sosyal medya platformlarında paylaşılmış görüntüler ve yapılan eylem bizleri de üzmüş olup kesinlikle kabul edilmesi mümkün değildir. İlgili şahsın iş akdi iptal edilmiş olup, hakkında gerekli yasal işlem ve incelemeler başlatılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

SÜT TOPLAMA MERKEZİ KAPATILDI 

İş yeri Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talimatı üzerine kapatıldı.  Görüntülerin ardından süt toplama merkezinde denetim yapan Konya Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, iş yeri hakkında 4 yasal işlem uyguladıklarını belirtti.

BİR KÖPEĞE EZİYET ETTİĞİ GÖRÜNTÜLER DE ORTAYA ÇIKTI

Öte yandan aynı şahsın TikTok hesabından daha önce de bir köpeğe eziyet ederken çektiği videoyu paylaştığı ortaya çıktı. Görüntülerde tasmasından iple bağlanan bir köpeğin, aracın hızına yetişmek için koştuğu görülüyor.

2 İŞÇİ GÖZALTINA ALINDI

Görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından başlatılan soruşturma kapsamında, banyo yapan Emre S. ile görüntüleri çekip paylaşan Uğur T.  polis tarafından gözaltına alındı.

Şüpheliler hakkında Türk Ceza Kanununun 185’inci ‘İçilecek sulara veya yenilecek veya içilecek veya kullanılacak veya tüketilecek her çeşit besin veya şeylere zehir katarak veya başka suretlerle bunları bozarak kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşüren kimseye iki yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası verilir’ maddesi kapsamında işlem yapılacağı öğrenildi.

YORUM EKLE