Tababet, Doktorluk Oyununa Dönüşüyor

Trump’ a karşı tavır alan bilim dergileri kervanına Nature, New England Journal of Medicine ve Scientific American’ dan sonra Lancet de katıldı.

Tıbbın, geçmişi neredeyse 200 seneyi bulan bu muteber yayın organı, gelecek hafta yapılacak başkanlık seçimlerinde Amerika’ lıları değişiklik için oy vermeye çağırdı.

Dergi, Trump yönetiminin pandemiye cevabını “felâket” olarak nitelendiriyor (2).

Lancet’ de yer alan yazıda, USA’ nın “bir yüzyıldaki en büyük halk sağlığı kriziyle” yeterince mücadele etmesini engellediğini söylediği konular üzerinde duruluyor.

Trump, bilimsel kurumları baltalamak ve yanlış bilgiler yaymakla suçlanıyor.

USA’ nın “bilimde sürekli bir devalüasyon” ve bir dizi hak eşitsizliği yaşadığına dikkat çekiliyor.

Demokrat aday Joe Biden açıkça desteklenmemekle beraber Trump’ dan başka aday olmadığına göre Lancet’ in resmen Biden’ a arka çıktığı belli oluyor.

Salgında en çok zarar gören kesimlerden biri de tıp olacak

KOVİD salgınında en çok zarar gören kesimlerden birinin tıp olacağını daha evvel yazmıştım (3):

KOVİD salgını, ticarete âlet olduğu artık genel kabul gören modern tıbbın dibine kadar siyasete de bulaştığını görmeyen gözlere gösterdi, sağır kulaklara duyurdu.”

Bilimsel araştırmaları, tartışmaları, makaleleri merak ve heyecanla okuduğumuz,  tıbbın bu en muteber dergilerinde artık siyasi yazıların yer alması biz “hekimlerin” içini acıtıyor.

Tıp, sadece insan sıhhati ve esenliği için uğraşan bir bilim dalı olmaktan çıkıyor, giderek ticaret ve siyaset tarafından yönetilen sıradan bir “sektör” hâline dönüşüyor.

Buna, “tıp bilimi batağa gömülüyor” demekte hiçbir beis yok.

Gelelim neticeye

Hekimlik şefkati mi… geçiniz.

Tecrübe mi… o da nedir?

Önce zarar verme” mi… hadi oradan!

Bilimsel araştırmalar mı… boş işler.

Sanat olma vasfını kaybedeli yıllar olan tıp artık bilim olmaktan da çıkıyor, algoritmalarla çalışan bir ticaret ve siyaset kurumuna dönüşüyor.

Kaçımız, tababet yaptığını sanıyor, kaçımız bize “doktorculuk” oyunu oynatıldığının farkında, çok merak ediyorum.

NOT: Meraklısına, ne Trump ilgilendiriyor beni ne Biden, ne de bir başkası. Son kitabımın adı “Tıptan Uzak Sağlıklı Hayat” idi. Artık “Siyasetten Uzak Sağlıklı Tıp” diye bir kitap yazmak, farz oldu. Bekleyin…

YORUM EKLE