banner223

Tansiyonu Düşüren 19 Besin

Hipertansiyon erişkinlerin neredeyse üçte birini ilgilendiren bir hastalık.İnsanların hipertansiyona karşı yaptıkları ilk beslenme değişikliği tuzu azaltmaktır ama asıl suçlunun “şeker” olduğu çoğu kimse tarafından bilinmez.

American Journal of Clinical Nutriton’ da yayınlanan meta-analize göre 2 ay veya daha uzun süre şeker tüketimi büyük tansiyonu 6.9 mmHg küçük tansiyonu 5.6 mmHg artar.

Buna göre hipertansiyona yakalanmamak veya tansiyonu düşürmek için yapılması gereken ilk diyet değişikliği şekerin ve früktozun tamamen kesilmesidir.

Bunun yanında tansiyonu düşürdüğü gösterilmiş olan gıdaların da makul miktarlarda tüketilmesi gerekir (1).

Çikolata

Asıl etkili olan bitter olarak da bilinen siyah çikolatadır.

Çikolatadaki etkili maddeler flavanol’ ler özellikle de epikateşin’ dir. Prosiyanit’ lerin de nitrik asit salgısını artırarak kan damarlarını genişlettiği belirlenmiştir.

Zeytinyağı

Zeytin de soğuk sızma zeytinyağı da sağlık yaşamanın olmazsa olmaz gıdalarıdır.

Pancar

Pancarda yüksek miktarda bulunan nitratlar tansiyonu düşürür.

Sarımsak

Yenilen miktar arttıkça tansiyona olan etkisi de artar. Bazı tansiyon ilaçları kadar etkilidir.

Karpuz

Potasyum, likopen ve sitrulin gibi maddeler kalp ve damar sağlığı için çok önemlidir.

Nar

Nar suyunun tansiyonu düşürebileceği ve ateroskerozu azaltabileceğini gösteren çalışmalar var. Nar suyu yerine nar yemenin daha faydalı olduğunu hatırlatırım.

Kuş kirazı

Kuş kirazındaki polifenoller tansiyonu düşürür.

Keten tohumu

Omega 3 yağ asitleri, lignan ve liften zengin keten tohumunun kan basıncını düşürücü etkisi birçok çalışmada gösterilmiştir.

Ve diğerleri

Şam fıstığı, Hindistan cevizi, tam tahıllar, susam yağı (tahin), gülhatmi, kivi, böğürtlen, domates, siyah üzüm, tarçın ve kakule de tansiyona müspet etkisi olan diğer yiyeceklerdir.

Gelelim neticeye

BİR: Modern tıp önderlerinin de dile getirmek zorunda kaldıkları gibi sağlıklı yaşamanın yolu ilaçlardan değil sağlıklı yaşamak ve adam gibi beslenmekten geçiyor (2).

İKİ: Burada adı geçen yiyecekler sadece tansiyona iyi gelmez, sağlık yaşamanın da unsurlarındandır.

ÜÇ: Faydalı diye herhangi bir yiyeceğin sınırsız bir şekilde tüketilmesi doğru değildir, makul miktarlardan şaşılmamalıdır.

DÖRT: Hipertansiyon esasında bir hastalık değildir, hareketsizlik, sigara-alkol ve beslenme hatalarından kaynaklanan bir hayat tarzı yanlışıdır.

BEŞ: Bu yanlışları ilaçlarla düzeltmeye kalkmak daha büyük bir yanlıştır.

ALTI: Her tansiyonu yüksek olanın ilaç kullanması hele de bunları ömür boyu alması gibi bir şey yoktur.

YEDİ: Tansiyon ilaçları, hayat tarzındaki yanlışlar ortadan kaldırılmasına rağmen kan basıncının gene de yüksek seyrettiği hastalarda ise doktor tavsiyesi ile alınması şart olan ilaçlardır.

YORUM EKLE